The Washington Times: A baloldali elit nem bírja elviselni Orbán Viktor sikerét
2022. augusztus 10. 12:45

A baloldali elit nem bírja elviselni Orbán Viktor sikerét

(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A baloldal gyűlöli, hogy van egy sikeres, népszerű konzervatív kormány Közép-Európa szívében. Ez az ország ragaszkodik szuverenitásához és sajátos nemzeti identitásához, miközben az Európai Unió és a NATO tagja. Az elitek ettől borzonganak. Sőt, olaj a tűzre, hogy ez az ország keresztény, családbarát nemzetként azonosítja magát, és több mint 700 ezer menekültet fogadott be a háború sújtotta Ukrajnából – kezdi véleménycikkét a The Washington Times című konzervatív amerikai napilap annak apropóján, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten felszólalt Dallasban az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján, a CPAC-en. A cikkíró emlékeztet:

a kormányfő „bátor, inspiráló” beszédét tapsvihar fogadta, az amerikai közönség ilyen „brutálisan őszinte” szónoklatot ritkán hallhat.

A The Washington Times felidézte a beszéd legérdekesebb részleteit:

 • „Ha valakinek kétségei lennének afelől, hogy a progresszív liberálisok és a kommunisták ugyanazok, csak kérdezzenek bennünket, magyarokat, mi mindkettővel harcoltunk már, és ők igenis ugyanazok”.
 • A Barack Obama elnök vezette régebbi adminisztráció „megpróbált arra kényszeríteni bennünket, hogy változtassuk meg Magyarország alaptörvényét, és töröljük ki abból a keresztény és nemzeti értékeket. A szabad világ vezető hatalma arra akart bennünket kényszeríteni, hogy változtassuk meg az alkotmányunkat egy globális liberális elképzelés szerint”.
 • „A mai progresszívok újra megpróbálják leválasztani a nyugati civilizációt keresztény gyökereiről, de ha leválasztják a nyugati civilizációt zsidó-keresztény örökségéről, akkor a legrosszabb dolgok történnek meg a történelemben”.
 • „Az anya nő, az apa férfi, a gyermekeinket pedig hagyják békén. Pont, vita lezárva.”

Orbán Viktornak abban is igaza volt – írja a The Washington Times –, hogy a baloldali sajtónak nem fog tetszeni a beszéd, a kormányfőt rasszistának, antiszemitának, Putyin trójai falovának fogják nevezni, hiszen a baloldal mindig igyekszik besározni, elhallgattatni mindazokat, akiktől tartanak.

A cikk szerzője, Christopher J. Farrell – a Judicial Watch konzervatív alapítvány egyik vezéralakja,  – Orbán Viktor idei tusnádfürdői beszédét is megemlíti, mondván, a baloldali sajtó a szövegkörnyezetéből kiragadt részletekkel alátámasztva igyekezett nácinak és autoriternek bemutatni a miniszterelnököt, a kontextus megértéséhez szükséges mondatokat azonban nem közölték le.

Pedig Orbán Viktor beszédének a következő a lényege: az európaiak Európából származnak, a törökök és arabok saját szülőföldjükről. (...) Orbán Viktor egész egyszerűen a magyar nép védelmezőjeként kíván fellépni. Joguk van ahhoz, hogy saját otthonuk és identitásuk legyen, és örökségüket a következő nemzedékeknek adják tovább. Franciaország és Németország pedig szabadon döntheti el, hogy mennyire értékeli saját identitását, kultúráját, történelmét, nyelvét és vallását  – áll a cikkben. Christopher J. Farrell úgy véli, Magyarországnak joga van ahhoz, hogy saját érdekeit szem előtt tartva hozzon döntéseket anélkül, hogy bárki megfélemlítse és megrágalmazza emiatt.

MNO
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Magyar-olasz „döntő" a csoportgyőzelemért
  A magyar labdarúgó-válogatott hétfőn este amolyan csoportdöntővel zárja a Nemzetek Ligája hatodik fordulóját, melyben éllovasként a kétpontos hátránnyal második helyen álló, Európa-bajnok olasz csapatot fogadja a Puskás Arénában.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó