Római kori hajó köt ki hétfőn a Műegyetemnél
2022. augusztus 10. 17:55

A Duna menti római örökséggel rendelkező településeket járja végig az a negyedik századi őrhajó, amelyik hétfőn köt ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnél (BME) - közölte az egyetem az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

A tájékoztatás szerint a hajó július 16-án rajtolt Németországból, 24 fős legénységével végighalad a Dunán a Fekete-erdőtől egészen Románia keleti határáig, összekötve a Duna menti római örökséggel is rendelkező településeket.

A negyedik századi római hajót egy nemzetközi projekt keretében a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai szakemberek (régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők) segítségével készítették. A teljes életnagyságban megépített lusoria típusú őrhajó hossza 18 méter, szélessége 2,8 méter, a súlya pedig hat tonna - közölték.

Kitértek arra, hogy az EU által finanszírozott és az állam által társfinanszírozott, az Élő Dunai Limes (Living Danube Limes) elnevezésű Interreg Duna Transznacionális Program 10 ország 19 partneri közreműködésével valósul meg.

A projekt célja, hogy az egykori Római Birodalom határvonalaként funkcionáló Dunát összekötő útvonalként értelmezze. Ennek része egyebek mellett a Duna menti római emlékek kutatása és kortárs hasznosítási lehetőségeinek feltárása.    

A projekt pillérei a kutatás és oktatás, a Duna-menti múzeumok klaszterizációja, a fenntartható turizmus és az átélhető történelem, amelyet a Műegyetem részéről a BME Építészettörténeti és Műemlékvédelmi Tanszéke koordinál.

A hajó augusztus 15-én 11 órakor köt ki a Műegyetem előtt, következő állomása Százhalombatta lesz.

---------------------------------

17 évszázad után ismét római folyami hajó úszik a Dunán

A rekonstruált, IV. századi hajó július 16-án indult Németországból, és Ausztrián, Szlovákián keresztül augusztusban ér Magyarországra, majd folytatja az útját Románia keleti határáig.

„Minden Duna menti település életében nemcsak nagy kérdés, de lehetőség, erősség és kihívás is a Duna, mint településfejlesztési tényező. A Duna nemcsak a legfontosabb tájképi elem, ökológiai folyosó, de egyúttal a történelmi örökség lenyomata is. Nemcsak a magyar, de valamennyi Duna menti település ugyanazokkal a kérdésekkel szembesül nap mint nap.

Az Élő Dunai Limes (Living Danube Limes) nemzetközi projekt azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy hogyan lehet a római örökséget releváns tényezővé tenni a kortárs településfejlesztésben, hogy lehet kihasználni a dunai limes összekapcsoló erejét? A projekt egyik fő eredménye egy eredeti leletek alapján rekonstruált dunai őrhajó, mely a közös római örökség hordozója és manifesztációja” – magyarázta lapunknak a pályázat lényegét Kovács Máté Gergő, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építészmérnöki Kara Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének tudományos munkatársa.

A július 16-án Németországból elrajtolt hajó augusztus 10-én ér Esztergomba Fotó: livingdanubelimescruise2022

Magyarországon a BME az egyik projektpartner, amely kutatási vagy tervezési oldalon több hallgatót is bevont a programba. Az egyetem mellett a projekt magyarországi feladatait a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) végzi a Spatialist Kft.-vel, együttműködve számos szakértővel, önkormányzattal, intézménnyel, civil szervezettel, valamint a projekt vezető partnerével, a kremsi Danube Universityvel és tíz Duna-menti ország számos intézményével.

A projekt céljai megvalósításának segítése lehetőséget ad az önkormányzatok számára, hogy más Duna menti településeket is megismerjenek, és az ő kérdéseiken keresztül válaszokat találjanak a Duna mint településfejlesztési erőforrás kiaknázásához.

A projekt egyik kiemelt látványossága, hogy Németországban, a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai rekonstruáltak egy 4. századi római hajót a Mainzban található leletek alapján.

A kiválóan működő, lusoria-típusú őrhajó hossza 18 méter, szélessége 2,8 méter, a súlya pedig hat tonna és összesen 25 személy foglalhat helyet benne.

A projekt vezető partnere több turnusban legénységet is toborzott hozzá, akik Ingolstadtból indulva kéthetes váltásokban (nemzetközi csapat) végigutaznak a Dunán, a Fekete-erdőtől egészen Románia keleti határáig.

Ez az utazás fizikailag is összeköti a Duna-menti római örökséggel is rendelkező településeket, nem véletlenül viseli a Connecting Cruise nevet.

„Régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők, műemlékes szakemberek most egy európai projekt keretén belül lehetővé teszik azt, hogy teljes életnagyságban megcsodálhassunk egy római dunai őrhajót, amelynek feladata a Limes őrzése volt.

Fotó: livingdanubelimescruise2022

„Képzeljük el, hogy a százhalombattai Matrica castrum egyik lakója vagyunk, és alig várjuk, hogy befusson a Danuviana Alacris. A hajó 24 fős legénysége egész nap evezett a Dunán, hogy végre kikössön. Másnap továbbmennek, de addig is megismerhetjük a hajót, a kapitányt, és az út részleteit, és vendégül láthatjuk a legénységet, akik kalandjaikról mesélnek” – mondta még kedvcsináló gyanánt Kovács Máté Gergő.

A hajó 2022. július 16-án rajtolt Németországból, majd Ausztrián és Szlovákián keresztül augusztus 10-én ér Esztergomba. Az útiterv szerint következik Visegrád (augusztus 11.), Szentendre (12.), Budapest (13–14.), Százhalombatta (15–17.), Adony (18.), Dunaújváros (19–20.), Dunaföldvár (21.), Bölcske (22.)., Paks-Dunakömlöd (23–24.), Fadd Dombori (25–26.), Baja (27–28.), Dunaszekcső (29.), Mohács-Kölked (30–31.).

A hajó útjához kerékpárral, kenuval vagy gyalogosan bárki csatlakozhat egy tetszés szerint kiválasztott szakaszon. A program Facebook-oldalán folyamatosan nyomon lehet követni az utazást.

(turizmus.com)

 

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó