Már rá sem lehet ismerni Belgrádra – folyamatosan érkeznek a migránsok
2022. augusztus 10. 20:50

Szinte már a 2015-ös állapotokat idézi a migrációs helyzet Belgrádban. A szerb fővárost ellepik az illegális migránsok, a jó időnek köszönhetően az éjszakákat is a szabad ég alatt töltik. A befogadótáborok tele vannak, az utánpótlás pedig folyamatos. Ezt pedig a magyar határon is érezni. Egy nap alatt több mint 850 migránssal szemben kellett intézkedniük a magyar rendőröknek és katonáknak – számolt be az M1 Híradója.

Szinte már rá sem lehet ismerni az egykor csendes és nyugodt parkra Belgrád központjában. Teljesen elfoglalták a migránsok. A helyiek inkább már elkerülik a környéket, azt mondják, a helyzet napról napra romlik.

„Itt élek a közelben. Mindennapos látvány, hogy elárasztják a parkot a migránsok. Itt fekszenek egész nap, és az éjszakákat is itt töltik. Gyakran vannak összetűzések is közöttük, és sokszor provokálják a helyieket is. Ez a hely nagyon közel van a főváros központjához. Nincs rendjén, hogy idepiszkítanak” – panaszkodott egy helyi lakos.

A migránsok láthatóan otthonosan érzik magukat. Elfoglalják a padokat, a füves területeken leterített takarókon pihennek. Vannak, akik az ivókutat tisztálkodásra, hajmosásra használják. Ezután pedig, amint tudnak, továbbindulnak.

„Sok problémánk van itt. A befogadóközpontban túl sokan vagyunk, már nem férünk el. Innen pedig a rendőrök gyakran elküldenek minket. Feszült a helyzet közöttünk, ezért mihamarabb el kell jutnunk az unióba” – mondta egy afgán férfi.

Belgrádtól nem messze, Obrenovacban sem jobb a helyzet. Ráadásul folyamatosan érkezik az utánpótlás. Az itt működő befogadóközpont megtelt, így már nem mindenkinek jut hely.

„Sokan két-három napja érkeztek ide. Nincs hol aludnunk, és nagyon sok probléma van közöttünk, ezért minél előbb folytatni akarjuk az utat. Mindannyian Európába tartunk” – mondta az egyik bevándorló.

Egy másik migráns arról beszélt az M1-nek, hogy több országhatáron is gond nélkül sikerült átjutnia. Ugyanakkor szerinte a magyar határt védik a legerősebben, és nem érti miért nem engedik át rajta.

„Németországba vagy Franciaországba megyek, még nem döntöttem el. Nekünk, afgánoknak nagyon sok problémánk van. Egymás között is feszült a hangulat, mert nagyon nehéz átjutnunk a határon” – panaszkodott a férfi.

Magyarország déli határát folyamatos nyomás alatt tartják az illegális migránsok. Csak kedden több mint 850 határsértővel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek és katonáknak. A legtöbben Csongrád-Csanád megyében próbálkoztak, de a déli határ mentén szinte mindenhol volt dolguk a hatóságoknak.

Így Románia felől sincs megállás. Egy háztartási gépekkel megrakott kamionban találtak 50 férfit a csengersimai átkelőnél. Magyarországon át szerettek volna Ausztriába jutni. És nem ők voltak az egyedüliek.

Két kamionban ugyanis összesen száz migránssal szemben kellett intézkédni.

Míg a román hatóságok szigorú határellenőrzéssel próbálják vsszatartani az illegális migránsokat, a szerb belügyminisztérium rendszeres razziákat szervez a magyar–szerb határ mentén. A horgosi határátkelő közeléből nemrég több mint 300 bevándorlót szállítottak el, korábban ott alakítottak ki illegális sátortábort.

Ezek az akciók azonban csak átmeneti megoldást jelentenek, a migránsokat ugyanis nem tántorítják el a razziák, néhány napon belül visszatérnek.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A baloldal becsapta a magyar pedagógusokat
  A baloldal becsapta a magyar pedagógusokat, amikor azt állította, hogy a hatályos sztrájktörvény nem felel meg az alaptörvényben rögzített szabályozásnak - hangsúlyozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
MTI Hírfelhasználó