Takarékosság - Ezrek sétálnak a sötétben Madrid belvárosában
2022. augusztus 11. 09:00

Egyre nagyobb a felháborodás Spanyolországban a kormány energiatakarékossági intézkedései miatt. Madrid városvezetése úgy akar spórolni, hogy meghatározta: 27 foknál nem lehet hűvösebbre hűteni, 19 foknál pedig melegebbre fűteni a helyiségeket. Ráadásul az üzletek és közintézmények bejáratát automata ajtókkal kell felszerelni, ami drága. Este 10-kor pedig le kell kapcsolni a díszkivilágítást, ami sokak szerint gondot okoz a turistaszezon közepén – számolt be az M1 Híradója.

Ezrek sétáltak sötétben kedden este Madrid belvárosában. Életbe lépett a spanyol kormány takarékossági intézkedéscsomagja, amely előírja, hogy az üzletek kirakatainak világítását 22 órakor le kell kapcsolni.

Minek jönne ide bárki. Ha az ember este sétálni indul, örömöt szeretne látni, vagy olyan fényeket, amit otthon nem lát. Tehát ha valaki a Gran Víán sötétben sétál, az esetleg megkérdezheti magától, hogy valójában mit is keres ott” – mondta egy üdítőárus a madridi főutcán.

Az intézkedés minden boltra vonatkozik, nincs kivétel.

Az emlékművek, ikonikus épületek – így a királyi palota fényeit is lekapcsolják –, csak egy-egy nevezetes látnivaló díszkivilágítása marad.

A hűtött és fűtött üzletek ajtaját szeptember 30-tól csukva kell tartani. A tulajdonosoknak, üzemeltetőknek még ötven napjuk van felkészülni az előírások betartására. Ez ugyanis csak látszólag egyszerű feladat.

Egy automata ajtó beszerelése ezer eurónál kezdődik. Valószínűleg lesznek olyanok, akik ezt nem engedhetik meg maguknak. De rugós rendszer is beszerelhető, hogy miután valaki belép az ajtón, utána becsukódik” – állítja a madridi szállodaszövetség.

Energiamegtakarítás – feliratokat és hőmérőt is ki kell tenni ezentúl minden olyan helyiségben, ahol a kormány rendelete szerint nyáron 27 foknál nem lehet hűvösebbre hűteni, télen pedig 19 foknál melegebbre fűteni.

Az előíráson azonban módosítani kellene – ez a véleménye azoknak a vállalkozóknak, akik például vendéglátással foglalkoznak.

Ezt ebben a formában lehetetlen betartani. Itt a fagylaltozóban 18 fok van, ha a klímát 27 fokra kell állítani, egész nap izzadni fogunk, a hűtők ontják magukból a meleget, ide senki nem fog majd bejönni” – véli egy madridi fagylaltárus.

A közintézményekben, irodákban, üzletekben, bevásárlóközpontokban, mozikban színházakban, kiállítótermekben, állomások várótermeiben kötelező betartani a rendeletet, csak a kórházak, az oktatási intézmények, fitneszklubok, mosodák és fodrászatok lehetnek kivételek.

Spanyolország súlyos energiagondokkal küzd. Bár kevésbé függ az orosz szállításoktól, az áram jelentős részét így is a drága földgáz felhasználásával állítják elő. Spanyolország azt tervezi, hogy az intézkedéscsomaggal a jelenlegi gázfogyasztást hét százalékkal csökkenti.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán: épségben át kell vinni a hazát a túlpartra
  Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva az Úristenben, nem az áradatra, hanem mindig a partra figyelve" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.
 • A Rejtett Portya hadgyakorlat
  A felderítő ezred katonái a napokban az október 3-án induló Strong Will 2022 nemzetközi gyakorlatra készültek fel, amit a NATO CREVAL (Combat Readiness Evaluation - harci készenlét értékelés) megmérettetés követ majd.
 • Hazánknak szól Fürjes olimpiai testületi kinevezése
  Fürjes Balázs bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba - derült ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki hírleveléből.
MTI Hírfelhasználó