Ukrajna felkérte Svájcot diplomáciai képviselete ellátására Moszkvában
2022. augusztus 11. 10:10

Ukrajna, tekintettel megszakadt közvetlen diplomáciai kapcsolatára, felkérte a semleges Svájcot érdekei képviseletének ellátására Oroszországban – közölte szerdán az alpesi ország külügyminisztériumának szóvivője.

„Az erről szóló tárgyalások lezárultak” – mondta a svájci illetékes. Ugyanakkor Oroszország még nem adta hozzájárulását ehhez.

Pierre-Alain Eltschinger külügyi szóvivő szerint Svájc képviselhetné Ukrajna diplomáciai érdekeit Oroszországban, mivel jelenleg nincs közvetlen kapcsolat Moszkva és Kijev között. Eltschinger hangsúlyozta, hogy Bern aktívan ajánlotta jószolgálati szerepét a feleknek, ami egyebek között magában foglalja, hogy Svájc házigazdája lehetne a találkozóknak és szakértői támogatást nyújthatna az esetleges tárgyalásokhoz.

„Amennyire az a nagykövetség előtt ismert, az adott kérdésben az orosz fél és a (svájci) konföderáció hatóságai között nem volt semmiféle kapcsolat” – közölte a berni orosz diplomáciai képviselet a TASZSZ orosz hírügynökség megkeresésére.

„Amint azt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban megjegyezte, Oroszország nem hajlandó az Ukrajnával való tárgyalásokra vonatkozóan olyan közvetítői ajánlatokkal foglalkozni, amelyek az oroszellenes szankciókhoz csatlakozó országoktól erednek” – tette hozzá a nagykövetség.

“Úgy gondoljuk, a svájci semlegesség ismert módon csorbát szenvedett azzal, hogy a konföderáció csatlakozott az Európai Uniónak mind a hét – illegális és oroszellenes – szankciócsomagjához, gyakorlatilag állást foglalt a konfliktusban” – szögezte le a nagykövetség.

Felidézte azt is, hogy az orosz kormány 2022. március 5-én Svájcot felvette a barátságtalan országok listájára.

Kijev az ukrajnai orosz hadművelet nyomán szakította meg diplomáciai viszonyát Moszkvával.

 

 

hirado.hu
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó