A spanyol ajkúak menekülnek a Demokrata Párt elől
2022. augusztus 11. 11:20

A spanyol ajkúak menekülnek a Demokrata Párt elől

Sakkparti Miami kubaiak lakta negyedében. A hagyományokat tisztelik (Fotó: Europress/AFP)

Hosszú évek óta zsebében érzi a spanyol ajkúak voksait a Demokrata Párt, úgy tűnik azonban, hogy a genderideológiával fémjelzett progresszív-liberális politikai agenda elijeszti az Egyesült Államokban élő latin-amerikai közösséget, akik egyre inkább a keresztény-konzervatív hagyományokat tiszteletben tartó republikánusok felé fordulnak.

A Demokrata Párt stratégái több mint egy évtizede azzal érvelnek, hogy az Egyesült Államokban végbemenő társadalmi és demográfiai változások elkerülhetetlenül növekvő támogatottságot biztosítanak a pártnak. Felfogásuk szerint ugyanis a Republikánus Pártot előnyben részesítő fehér munkásosztálybeli népesség erőteljesen csökken, míg a nem fehér lakosság, amely feltételezésük szerint a liberális-progresszív politikai agendát részesíti előnyben, folyamatosan növekszik. A demokrata győzelem egyszerűen mindössze azon múlik, hogy az egyre gyorsabban növekvő nem fehér lakosságot sikerül-e eljuttatni a szavazóurnákig – a baj csak az, hogy a legnagyobb nem fehér csoportnak számító spanyol ajkúak egyre kevésbé tartják vonzónak a demokraták által képviselt értékeket, a Demokrata Párt támogatottsága a latinó közösségekben pedig évről évre drasztikusan csökken.  A Pew Research Center intézet szerint míg a demokraták elnökjelöltjére, Hillary Clintonra a spanyol ajkú szavazók 66 százaléka szavazott 2016-ban, addig Joe Bidenre 59 százalékuk 2020-ban. A republikánus Donald Trump viszont négy év alatt 28-ról 38 százalékra növelte a támogatottságát a latinók körében.

Megkerülhetetlen kisebbség

Az amerikai statisztikai hivatal szerint az ország népességének mintegy 19 százaléka spanyol ajkú. A 62 millió fő már 2020-ban is a második legnagyobb etnikai közösséget – és így jelentős szavazótábort – jelentett az Egyesült Államokban. A latinó népesség 2000 óta több mint ötven százalékkal nőtt, szemben a fehér lakosság egyszázalékos növekedésével. 2008-ban 19,5 millió felnőtt latin volt szavazásra jogosult. 2020-ban 32 millióan jogosultak szavazni. 

A pártoknak a spanyol ajkú szavazók megnyerése tehát elengedhetetlen, ugyanis arányuk megkerülhetetlen az olyan billegő „csatatér államokban” mint például Új-Mexikó (49 százalék), Arizona (31 százalék) vagy éppen Florida (26 százalék). 

A Quinnipiac Egyetem áprilisi felmérése szerint például Joe Biden amerikai elnök munkájával a spanyol ajkú szavazók mindössze 26 százaléka elégedett, amely a legalacsonyabbnak bizonyult valamennyi demográfiai csoport esetében. 

Nem kérnek a gendersemleges kifejezésekből

A Fox News múlt héten Dallasban, az amerikai konzervatívok legjelentősebb találkozójának számító – Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédével megnyitott – CPAC-en (Conservative Political Action Conference) igyekezett utánajárni, mi lehet az oka, hogy miközben a spanyol ajkúak többségét az amerikai közvélemény többsége hagyományosan demokrata párti szavazónak tartja, mégis egyre többen fordulnak a Republikánus Párt felé. Az amerikai konzervatív hírcsatorna szerint a latinó szavazók menekülnek a Demokrata Párt elől, és egyre többen kezdenek elhatárolódni Joe Bidentől, illetve pártja politikájától. Megriasztják például a spanyol ajkúakat az olyan gendersemleges, politikailag korrekt kifejezések, mint például a „latinx”, amit egy 2021-es felmérés szerint a hispánok 40 százaléka zavarónak tart, 30 százalékuk pedig nem szavazna olyan jelöltre, aki használja a kifejezést.

Mercedes Schlapp, a Fehér Ház korábbi stratégiai kommunikációs igazgatója és a CPAC vezető munkatársa a Fox Newsnak úgy fogalmazott: 

Látom, ahogy a spanyol ajkú szavazók eltávolodnak a demokratáktól, és azt mondják: várjunk csak, ez a radikalizált genderideológia, a kritikai fajelmélet, a több adó nem illik abba a közösségbe, amelyben a családom él.”

Mayra Flores texasi republikánus politikus úgy véli, az, hogy a hispánok elfordulnak a demokratáktól, arra vezethető vissza, hogy „a Demokrata Párt feladta az értékeinket”. – Isten-, élet- és családpártiak vagyunk, a kemény munka az életünk. Ez a DNS-ünkben van, konzervatívok vagyunk, és ezeket az értékeket a Republikánus Pártnál találjuk meg. A jelenlegi kormány szörnyű munkát végez. Gazdaságilag iszonyatos károkat okoznak nekünk, és természetesen a déli határ egy olyan kérdés, amely szintén hatással van ránk – fogalmazott Mayra Flores.

Yesli Vega kongresszusi képviselőjelölt a Fox Newsnak arról beszélt: „A legfontosabb, hogy nagyon sokan hagyták el szülőhazájukat és jöttek az Egyesült Államokba, hogy jobb lehetőségeket keressenek, és ez az ország megadta ezt nekik. Most viszont azt látjuk, hogy az emberek szembeszállnak a radikális baloldallal, harcolnak azért, hogy visszaszerezzék ezt az országot, mert nem engedhetjük meg magunknak, hogy elveszítsük Amerikát.” 

Abraham Enriquez, a Bienvenido nevű alapítvány alapítója és elnöke úgy vélekedett: a Demokrata Párt és a progresszív vezetők azt gondolják, hogy a latinókat csak a nyitott határok politikája, a bevándorlás, a klímaváltozás és a nemek közötti semleges névmások érdeklik. És ez talán működik a tengerparti elit közösségekben, talán működik Los Angelesben és New Yorkban, de ha leérünk Közép-Amerikába és az átlagos latin szavazókhoz, akkor nem ezek azok a dolgok, amikről a vacsoraasztalnál beszélgetünk. A latinókat a gazdaság, a lehetőségek biztosítása, a biztonság érdekli. 

 

MNO
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó