Netanjahuhoz hűséges politikusok taroltak a Likud párt előválasztásán
2022. augusztus 11. 15:40

Benjámin Netanjahu pártelnökhöz hűséges politikusokat választottak a jobboldali, ellenzéki Likud listájának élére a párt előválasztásán a párttagok Izraelben - jelentette a helyi média csütörtökön.

A Likud szerdán megrendezett előválasztásán, melynek eredményeit csütörtökön hirdették ki, a Benjámin Netanjahu pártelnökhöz hűséges, róla kritikát korábban nem megfogalmazó, viszont a Netanjahut korrupciós vádakkal bíróság elé állító ügyészséget és a jogrendet gyakorta bíráló politikusokat jutalmazta a párt tagsága.

A 2019-es előválasztáshoz hasonló arányban, a párt szavazásra jogosult tagságának 58 százaléka, csaknem 80 ezer ember voksolt szerdán, hogy eldöntsék mintegy 70 országos, és 40 körzeti képviselőjelölt közül a november eleji országos választás Likud-pártlistájának sorrendjét.

Az eredmények alapján csak a lista 35. helye után szerepel, és ezért várhatóan kiesik több, régóta az izraeli parlamentben, a kneszetben dolgozó honatya. Közülük a legismertebb Cahi Hanegbi, aki hosszú politikusi pályáján számos miniszteri hivatalt is betöltött.

Csak két számjegyű, de várhatóan parlamenti széket jelentő helyre került az előző előválasztás első helyezettje Jiszrael Kac, aki korábban bejelentette, hogy Netanjahu távozása után meg szeretné szerezni a pártelnöki széket.

Szintén rosszul szerepelt Hajim Kac és Juli Edelstein, akik korábban az élbolyban voltak. Ők olykor bírálták a pártelnököt, és Edelstein szintén felvetette, hogy utódja szeretne lenni a jövőben a párt élén.

Az első tíz helyen Netanjahuhoz közelálló, politikáját és személyét a nyilvánosság előtt támogató politikusok végeztek, és több új, fiatal politikus-jelölt is bejutásra esélyes helyet szerzett.

A közvélemény kutatások mintegy 33-34 helyet ígérnek a Benjamin Netanjahu vezette jobboldali Likudnak a november 1-jére kiírt parlamenti választáson.

MTI
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnöknél
  Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.
 • Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás
  Töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító 2022. évi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Összesen 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. A keleti országok továbbra is fontos szerepet játszanak többek között Dél-Koreának köszönhetően, amely 2019 és 2021 után harmadik alkalommal volt a legnagyobb befektető a beruházási volumen alapján. Az ágazatok közül a járműipar, az elektronika és az élelmiszeripar megőrizte domináns helyét. Mintegy 20 projekt és több ezer új munkahely jöhet létre ugyanakkor magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetések keretében, ami Magyarország azon erőfeszítését is jelzi, hogy a jövőben a tudásintenzív fejlesztések kerüljenek fókuszba.
 • A korrupt EU Tiranából nézve (is) nevetséges
  Teljesen nevetséges szituációt okozott a brüsszeli korrupciós botrány. A jó példaként tündökölni akaró EU-központ hemyzseg a megvesztegetett politikusoktól.
MTI Hírfelhasználó