Netanjahuhoz hűséges politikusok taroltak a Likud párt előválasztásán
2022. augusztus 11. 15:40

Benjámin Netanjahu pártelnökhöz hűséges politikusokat választottak a jobboldali, ellenzéki Likud listájának élére a párt előválasztásán a párttagok Izraelben - jelentette a helyi média csütörtökön.

A Likud szerdán megrendezett előválasztásán, melynek eredményeit csütörtökön hirdették ki, a Benjámin Netanjahu pártelnökhöz hűséges, róla kritikát korábban nem megfogalmazó, viszont a Netanjahut korrupciós vádakkal bíróság elé állító ügyészséget és a jogrendet gyakorta bíráló politikusokat jutalmazta a párt tagsága.

A 2019-es előválasztáshoz hasonló arányban, a párt szavazásra jogosult tagságának 58 százaléka, csaknem 80 ezer ember voksolt szerdán, hogy eldöntsék mintegy 70 országos, és 40 körzeti képviselőjelölt közül a november eleji országos választás Likud-pártlistájának sorrendjét.

Az eredmények alapján csak a lista 35. helye után szerepel, és ezért várhatóan kiesik több, régóta az izraeli parlamentben, a kneszetben dolgozó honatya. Közülük a legismertebb Cahi Hanegbi, aki hosszú politikusi pályáján számos miniszteri hivatalt is betöltött.

Csak két számjegyű, de várhatóan parlamenti széket jelentő helyre került az előző előválasztás első helyezettje Jiszrael Kac, aki korábban bejelentette, hogy Netanjahu távozása után meg szeretné szerezni a pártelnöki széket.

Szintén rosszul szerepelt Hajim Kac és Juli Edelstein, akik korábban az élbolyban voltak. Ők olykor bírálták a pártelnököt, és Edelstein szintén felvetette, hogy utódja szeretne lenni a jövőben a párt élén.

Az első tíz helyen Netanjahuhoz közelálló, politikáját és személyét a nyilvánosság előtt támogató politikusok végeztek, és több új, fiatal politikus-jelölt is bejutásra esélyes helyet szerzett.

A közvélemény kutatások mintegy 33-34 helyet ígérnek a Benjamin Netanjahu vezette jobboldali Likudnak a november 1-jére kiírt parlamenti választáson.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó