Olasz választások - A Liga kivilágította Lampedusa kikötőjét
2022. augusztus 13. 12:45

Olaszország jelképes helyszínein indította el választási kampányát a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga, mely Lampedusán megvilágította a migránsok érkezési helyszíneként ismert kikötőt, Milánóban a közbiztonságilag veszélyes központi pályaudvart, Rómában pedig az adóhivatal és a nyugdíjintézet székházát péntek este.

Óriási fénytáblát vetítettek ki a négy helyszínen: kék alapon sárga betűkkel a "hiszek" (Credo) szó volt olvasható a lampedusai kikötő mólója falán, valamint a milánói és római épületeken.

Bevilágítjuk Olaszország jövőjét - indította el a Liga választási kampányát Matteo Salvini.

A jobboldali párt csütörtökön hozta nyilvánosságra a szövetségeseivel, az Olasz Testvérekkel (FdI) és a Hajrá, Olaszországgal! (FI) közösen kidolgozott 15 pontos kormányprogram tervezetet. Azt követően a Liga saját, kétszáz oldalas programot közölt, és kiválasztotta jelszavát a szeptember 25-i választásokra.

 A "credo" kifejezés egyszerre a hinni ige első szám első személye, másrészt hitet is jelent. Néhány óra alatt a legkeresettebb szóvá vált az olaszországi közösségi oldalakon.

"Hit nélkül nincsen jövő. Hiszek Olaszországban, hiszek az olaszokban" - írta profiljain Matteo Salvini.

A párt közleménye szerint az Európa migrációs kapujának számító Lampedusáról a Liga azt üzeni, hogy hisz a határok ellenőrzésében, valamint abban, hogy "egyetlen olaszt sem szabad elfelejteni vagy hátrahagyni".

A milánói központi vasútállomást azért választották, mivel a Liga a biztonság, a modernitás, a sebesség jelképévé akarja tenni a jelenleg "kallódókkal" teli pályaudvart.

Az adóhivatal római székházával a Liga azt hirdeti, hogy igazságosabb adózási rendszerben hisz. Az INPS társadalombiztosítási intézet megvilágítása pedig "méltóságteljesebb" nyugdíjazást szorgalmazott, és generációsváltást a fiatalok munkahely-teremtésével.

Szombaton a párt Credo címmel újabb program-összefoglalót közölt, melyben Matteo Salvini felsorolta, miben hisz. Kifejtette, hogy hitét a mai társadalommal helyezi szembe, mely szerinte "gyökerek, identitás és minőség nélküli, és nem hisz már semmiben". Kiemelte, hogy a törvényes és ellenőrzött migrációban hisz, az emberkereskedelem megállításában, az illegális kikötések leállításában. Hiszek a templomtornyok uralta olasz városokban, a saját haza iránti szeretetben, a közbiztonságban, a család védelmében, mely az üres bölcsőket helyettesíti, "hiszem, hogy szeptember 25. a szabadság és a részvétel napja lesz" - írta Salvini.

Ezzel egy időben a Liga bemutatta a Salvini arcképe által uralt választási plakátjait, melyek azt hirdetik, hogy elsők az olaszok, a Liga nullára csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját, energetikai önállóságot biztosít az országnak, és megreformálja a nyugdíjrendszert.

A Liga a felmérésekben 14 százalék körül szerepel lemaradva a majdnem tíz százalékponttal erősebbnek mért Olasz Testvérek mögött, melynek elnöke Giorgia Meloni. A most 46 százalékra becsült jobbközép szövetség győzelme esetén a több szavazatot szerző párt adhatja a miniszterelnököt. A Liga a választási kampányt támogatottsága növelésére építi, hogy minél erősebb miniszteri pozíciókat tudjon szerezni az esetleges közös kormányzás esetén.

 A jobbközép szövetség pártjai a kampányban is megelőzték a baloldali koalíciót, mely augusztus 7-én megalakult, majd ugyanazon a napon fel is bomlott, és még programját sem hozta nyilvánosságra.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán: épségben át kell vinni a hazát a túlpartra
  Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva az Úristenben, nem az áradatra, hanem mindig a partra figyelve" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.
 • Megkezdődött a 15. Nemzeti Vágta
  Ünnepélyes megnyitóval, hagyományőrző lovas díszegységek felvonulásával, a Magyar Hősök Emlékkövének megkoszorúzásával és a versenyben részt vevő 60 magyarországi és határon túli település lovasainak ünnepélyes fogadalomtételével megkezdődött szombaton a jubileumi 15. Nemzeti Vágta Budapesten, a Hősök tere körül kialakított különleges pályán.
 • A kormány célja: megőrizni a nyugdíjak vásárlóértékét
  A kormány kiemelt célja a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése, valamint a gyermekvállalás ösztönzése - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke szombaton, Pápán.
MTI Hírfelhasználó