Gerhard Schröder volt kancellár beperli a Bundestagot
2022. augusztus 13. 13:25

Fotó: Kay Nietfeld / DPA / AFP

Schröder azt szeretné, ha visszaállítanák volt kancellári kiváltságait.

A 78 éves Schrödert májusban fosztották meg közpénzből finanszírozott tisztségének betöltéséhez való jogától. A volt német kancellár viselkedése egyre nagyobb megdöbbenést váltott ki a német politikusok körében, ugyanis a háború kirobbanását követően nem volt hajlandó elhatárolódni Vlagyimir Putyintól, sőt, augusztus elején az orosz elnökkel tárgyalt.

A találkozót Volodimir Zelenszkij sem hagyta szó nélkül, úgy fogalmazott,„egyszerűen undorító, amikor az európai értékekkel rendelkező nagy államok egykori vezetői Oroszországnak dolgoznak, ami háborúban áll ezekkel az értékekkel”.

Schröder ügyvédje, Michael Nagel pénteken a DPA német hírügynökségnek elmondta, hogy pert indított a berlini közigazgatási bíróságon. A DPA által látott bírósági beadványban az áll, hogy a Schröder irodájának bezárásáról és a megmaradt személyzet átcsoportosításáról szóló döntés egy demokratikus jogállamban nem lehetséges.

Inkább egy abszolutista államra emlékeztet a döntéshozatal módját tekintve – idézi az ügyvédet a Portfolio. 

A portál hozzáteszi: az őt ért bírálatok miatt Schröder májusban lemondott az orosz állami olajvállalat, a Rosznyeft igazgatótanácsának tagságáról, és visszautasította a Gazprom igazgatótanácsi posztjára való jelölést is. Egy pozíciót azonban megtarthatott: Az orosz gázt a Balti-tenger alatt Németországba szállító északi áramlatot üzemeltető Nord Stream AG részvényesi bizottságnak elnöke.

mandiner.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán: épségben át kell vinni a hazát a túlpartra
  Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva az Úristenben, nem az áradatra, hanem mindig a partra figyelve" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.
 • Megkezdődött a 15. Nemzeti Vágta
  Ünnepélyes megnyitóval, hagyományőrző lovas díszegységek felvonulásával, a Magyar Hősök Emlékkövének megkoszorúzásával és a versenyben részt vevő 60 magyarországi és határon túli település lovasainak ünnepélyes fogadalomtételével megkezdődött szombaton a jubileumi 15. Nemzeti Vágta Budapesten, a Hősök tere körül kialakított különleges pályán.
 • A kormány célja: megőrizni a nyugdíjak vásárlóértékét
  A kormány kiemelt célja a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése, valamint a gyermekvállalás ösztönzése - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke szombaton, Pápán.
MTI Hírfelhasználó