Borrell szerint Magyarország az EU gyenge pontja
2022. augusztus 13. 13:50

Fotó: François Walschaerts / AFP

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ugyanakkor sosem látta még ilyen egységesnek az EU-t.

Az El País Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével közölt interjút, elsősorban az ukrajnai háború és az Oroszországgal szembeni uniós szankciók kapcsán. Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy tart-e attól Borrell, hogy a szeptemberi olaszországi választáson olyasmi történhet, amely Olaszországot „Magyarország pozíciójához” közelíti majd. Borrell válaszul elmondta, hogy az olasz választásokon elképzelhető, hogy az uniós egység és Ukrajna támogatása mellett mélyen elkötelezett kormány helyett olyan kormány alakul, amelynek vezetői nem feltétlenül vannak ezen az állásponton. Azonban most megvan az egység,

Borrell elmondása szerint sosem látta még ilyen egységesnek az EU-t.

Hozzátette: persze, vannak gyenge pontjai, de ezek nem túl jelentősek: Magyarország kívül maradt az orosz energiavásárlás csökkentéséről szóló megegyezésen, de „ez csupán 6 százalékát teszi ki az európai importnak”.

mandiner.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Tragikus volna a szankciók további kiterjesztése
  Magyarországra nézve tragikus következményekkel járna, ha az Európai Unió kiterjesztené az Oroszország elleni szankciókat a gázra és a nukleáris energiára, ezért mentesítést kell kapnunk egy ilyen döntés alól - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Déli határunkon tűzharcok folytak, sérültek is vannak
  Bűnözők folytattak katonai jellegű akciót hazánk ellen a déli határon: tűzharc zajlott, sérültjeink is vannak. Brüsszel süketnek és vaknak tetteti magát – derült ki Bakondi György rádiónyilatkozatából.
 • Szent Miklós Napok
  Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
MTI Hírfelhasználó