Közös hadgyakorlatot tart Kína és Thaiföld
2022. augusztus 13. 13:55

Bombázó- és vadászrepülőgépeket küld Thaiföldre a Kínai Népköztársaság. A vendégeskedő haderő vasárnap közös hadgyakorlatba kezd a délkelet-ázsiai ország csapataival.

Akár a tajvani konfliktus kiterjesztéseként is értékelhető, hogy Kína bombázó- és vadászrepülőgépeket küld Thaiföldre azért, hogy a két állam közös hadgyakorlaton csiszolja össze katonai képességeit. A pekingi védelmi minisztérium szombati közlése szerint a vasárnap induló műveletekben szerepet kapnak a szárazföldi célpontokra mért csapások, kis és nagy létszámú egységek bevetései, valamint a part menti küzdelmek légi támogatását célzó manőverek.

Kína egyre szélesebb körű katonai tevékenysége az ázsiai-csendes-óceáni térségben az elmúlt időszakban növekvő aggodalmat keltett az Egyesült Államokban és szövetségeseiben, amelyek - Egyesült Államok, Indonézia, Ausztrália, Japán és Szingapúr - Indonéziában ugyancsak folyamatosan gyakorlatoznak a térségben.

 

Kína mindemellett az elmúlt napokban sorozatosan indított harci hajókat és repülőgépeket, amelyek a Pekinggel éleződő konfliktusban álló Tajvan vizein és légterén haladtak át. Ezelőtt is előfordult, hogy aktív katonai tevékenységgel fenyegette a Pekingtől de facto függetlenül működő szigetet, ezek száma és intenzitása azonban Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök múlt heti, sok vitát kiváltó tajpeji látogatása óta megnőtt.

MH
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó