Gendersemlegessé teszik Jeanne d’Arc-ot a londoni Globe-ban
2022. augusztus 13. 15:25

Gendersemlegessé teszik Jeanne d’Arc-ot a londoni Globe-ban

Szent Johanna Franciaország egyik védőszentje, életében számos csatát nyert a háborúban Fotó: Twitter

 

A nagy presztízzsel rendelkező Shakespeare-színház „új nézőpontot akar teremteni”

A francia Jeanne d’Arc, avagy az „orléansi szűz” személye már nem állja ki az idő próbáját, a politikai korrektség jegyében nem lehet egyszerűen nőként tekinteni rá. Emiatt történhetett meg az, hogy a nagy presztízzsel rendelkező Shakespeare-színházban, a londoni Globe-ban, a róla szóló darabban nemileg semlegessé változtatták a személyét.

Maga a színház jelentette be, hogy a darabban a semlegesnek számító „they/them” névmásokat fogják használni Szent Johannára. Szerintük már a francia szent születése előtt is használatosak voltak az angol nyelvben ezek a névmások egy személyre hivatkozva is, sőt, azt is hozzátették, hogy a darab valójában nem akar hű maradni a történelemhez. A színház úgy látja, a történelem során már számtalan alkalommal ábrázolták Jeanne d’Arc-ot nőként, ők most egyszerűen csak egy új nézőpontot akarnak teremteni, ahol el lehet képzelni, hogy mi lett volna, ha…

A graphic of a person who is covered in dirt and grime, their chest is bound and they wring their hands. A chainmail helmet covers their eyes. They stand in front of a purple background with text above their head reading I, JOAN in large white letters.

A Globe színház szerint nem ők az elsők, akik így jelenítik meg a francia történelmi hőst, és biztosan nem is az utolsók. Az mindenképpen igaz, hogy nem ők az elsők, mivel a szent nem bináris ábrázolását már elkövette a Discovery+ csatorna nemrég egy LMBTQ-dokumentumsorozat keretében.

Szent Johanna nemileg semlegesként való beállítása több szempontból is káros és hamis. A 15. században élt nő katolikus szent, és nem mellesleg francia nemzeti hős, aki a százéves háború során vezette a francia nép felszabadító harcát az angolok ellen úgy, hogy egyszerű parasztlányként látta meg a napvilágot. A háborúban több meghatározó győzelmet is aratott, amelyek megfordították annak kimenetelét, és végső soron lehetővé tették VII. Károly francia király trónra lépését. Jeanne d’Arc-ot végül az angolok az egyházi hatóságnak adták át, akik máglyahalálra ítélték, és 19 éves korában elevenen elégették. A fiatal lányt 1909-ben boldoggá, 1920-ban pedig szentté avatták, és ő Franciaország 9 védőszentjének egyike.

Az sem elhanyagolható tény, hogy Szent Johanna mind a mai napig meghatározó szerepet tölt be a nyugati kultúrában, számos politikus idézte fel az idők során előszeretettel emlékét. Ezen kívül Jeanne d’Arc hosszú évszázadokon keresztül állt példaképként nők tömegei előtt.

Az, hogy az LMBTQ-ideológia és annak követői hozzányúlnak a szentekhez sajnálatos módon nem új keletű fejlemény. Lengyelországban 2019-ben szivárványos glóriával ábrázolták a Fekete Madonna szimbólumot, tavaly pedig Riccardo Simonetti, az Európai Parlament LMBTQ-ügyi nagykövete transznemű Szűz Máriaként pózolt egy magazin címlapján.

Olaszországban júniusban meztelen felsőtesttel, bőrkiegészítőkkel ábrázolták Szűz Máriát egy melegfelvonuláson. Az Európai Történelem Házában is a kereszténység meggyalázására hívták fel a figyelmet európai politikusok. Ott egy kiállítás keretében kitették a Częstochowai Fekete Madonnát, ami a lengyel katolikusok nagyra becsült ikonja, a képet azonban az LMBTQ-ideológia szivárványos színeivel módosították. Az eset miatt lengyel európai parlamenti képviselők levelet írtak, amelyben követelték a kép eltávolítását. A kezdeményezéshez több politikus is csatlakozott, akik kiállnak amellett, hogy a vallási szimbólumokat tiszteletben kell tartani.

MH
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán: épségben át kell vinni a hazát a túlpartra
  Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva az Úristenben, nem az áradatra, hanem mindig a partra figyelve" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.
 • A Rejtett Portya hadgyakorlat
  A felderítő ezred katonái a napokban az október 3-án induló Strong Will 2022 nemzetközi gyakorlatra készültek fel, amit a NATO CREVAL (Combat Readiness Evaluation - harci készenlét értékelés) megmérettetés követ majd.
 • Hazánknak szól Fürjes olimpiai testületi kinevezése
  Fürjes Balázs bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba - derült ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki hírleveléből.
MTI Hírfelhasználó