Legalizálná az azonos neműek házasságát az olasz baloldal
2022. augusztus 13. 20:30

Legalizálná az azonos neműek házasságát az olasz baloldal

Enrico Letta, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára beszédet mond az Olasz Szocialista Párt kongresszusán Rómában 2022. július 16-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci)

A környezetvédelem és igazságos adórendszer bevezetése mellett az azonos neműek házasságának legalizálását is biztosítaná a balközép, olasz Demokrata Párt (PD) szombaton Rómában bemutatott választási programja szerint.

Olaszországban 2016 óta az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek, a PD azonban ezen túlmenően a házasságkötés lehetőségét is biztosítaná a szexuális kisebbségek számára.

Enrico Letta, a baloldali párt főtitkára a pártprogram ismertetésekor hangsúlyozta továbbá, hogy a PD szerint az olasz állampolgárság megilletné azokat a kiskorúakat, akiknek a szülei bevándorlók, de ők maguk az olasz iskolarendszerben tanulnak. Jelenleg ezek a gyerekek legkorábban csak nagykorúvá válásukkor kaphatják meg az állampolgárságot.

Ugyanakkor nem csak az azonos neműek házassága az egyetlen megosztó programpont: a PD főtitkára kijelentette, hogy jóváhagynák a cannabis gyógyászati alkalmazását. A szociáldemokraták emellett egy, az eutanáziáról szóló törvényjavaslatot is parlament elé bocsátanának.

A szeptember 25-i választásokra készülve a PD múlt héten kötött szövetséget a Zöldekkel és az Olasz Baloldallal (SI). A baloldali koalíció a legfrissebb felmérések szerint 33 százalékon áll. A PD-nél ugyanakkor erősebb a jobboldali Olasz Testvérek (FdI), amely egyedül, pártkoalíció nélkül is 22 százalékon áll. A kormányalakításra a jobboldali pártszövetségnek van a legnagyobb esélye a választások után.

Letta több nyelven közzétett videójában azt üzente, hogy a jobboldali fordulat veszélybe sodorhatja az országot.

2011-ig az olasz jobboldal irányította az országot. Silvio Berlusconi utolsó kormánya a csőd szélére juttatott minket, és éveken át áldozatokat kellett hoznunk, hogy talpra álljunk  – fogalmazott Letta, aki 2013 tavaszától egy éven át maga is miniszterelnök volt. Leszögezte azt is, szeretné meggyőzni az embereket, hogy a baloldalra, és ne a jobboldali pártszövetségre szavazzanak. – Azt akarjuk, hogy Olaszország Európa központjában legyen – tette hozzá Letta.

 

MNO - MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó