Kissingert nyugtalanítja az USA „irracionális és logikátlan viselkedése”
2022. augusztus 15. 22:50

Henry Kissingert nyugtalanítja az USA „őrült és irracionális viselkedése”, amely a háború szélére sodorta Oroszországgal és Kínával. A volt amerikai külügyminiszter a  Wall Street Journalnak adott interjút, amely során kifejezte aggályait, és állhatatosságot tanácsolt az Egyesült Államoknak – írta a Zero Hedge.

A Nobel-békedíjas diplomata többek között arról beszélt a Wall Street Journalnak adott interjúban, hogy az Egyesült Államok mára a háború szélére sodródott Oroszországgal és Kínával szemben, és ez az egész világ számára aggasztó.

„A háború szélén állunk Oroszországgal és Kínával, olyan kérdésekben, amelyeket részben mi hoztunk létre” – hívta fel a figyelmet a külpolitikai szakértő.

Hozzátette: Amerikának semmiféle elképzelése nincs arról, hogy ezek a feszültségek hogyan fognak fognak végződni, vagy hová kellene vezetniük.

Tajvan kérdésében Kissinger megfogalmazta, hogy az Egyesült Államok és Kína a válság felé tart, és Washington részéről állhatatosságot tanácsol. A diplomata szerint az Egyesült Államok annyit tehet, hogy a nem gyorsítja a feszültségeket, és választási lehetőségeket teremt a felek számára.

Kissinger elmondta, mindkét fél által folytatott politika eredményezte és tette lehetővé Tajvan autonóm demokratikus entitássá való fejlődését, amely 50 éven át megőrizte a békét Kína és az Egyesült Államok között.

Nagyon óvatosnak kell lenni az olyan intézkedésekkel, amelyek megváltoztathatják az alapstruktúrát a két nagyhatalom között – emelte ki a német születésű diplomata.

Kissinger egyébként az év elején vitát váltott ki, amikor arra utalt, hogy az Egyesült Államok és a NATO óvatlan politikája okozhatta az ukrajnai háborút. Akkor elmondta, hogy nem lát más választást, mint hogy komolyan vegye a Vlagyimir Putyin orosz elnök által kinyilvánított aggályokat. Úgy vélekedett, hogy hiba volt a NATO részéről, hogy Ukrajnának jelezte, csatlakozhat a katonai szövetséghez. A stabilitást szerinte jobban szolgálná, ha puffer országként működne Oroszország és a Nyugat között.

hirado.hu
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó