Hornung Ágnes: a nemzet olyan család, amelyet a kultúra köt össze
2022. augusztus 16. 12:01

A "határok", a "határon túl" kifejezés a magyaroknak nem is létezik, mert a nemzet olyan, mint egy család, amelyet a kultúra köt össze - mondta kedden, Székesfehérváron a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára.

Hornung Ágnes minderről a Rákóczi Szövetség és a székesfehérvári Vörösmarty Színház Kárpát-medencei színjátszó táborában beszélt. A tábor résztvevői hagyományosan közreműködnek az augusztus 20. alkalmából rendezett székesfehérvári koronázási szertartásjátékon.
   
Ebben a városban - folytatta -, ahol a hagyomány és a történelem megelevenedik szinte minden kőkockában, a tábor résztvevői a kultúrát hozzák el részvételükkel a hagyományos szertartásjátékban. Hagyomány, megőrzés és továbbadás jellemzi a tábort - fogalmazott. A hagyomány mindaz, amit a város jelent a magyar történelemben, a megőrzés maga a színjátszó tábor és a koronázási szertartásjáték, a továbbadás pedig az, hogy mindannyian hazavisszük és továbbadjuk ezt az élményt - fűzte hozzá az államtitkár.
   
Cser-Palkovics András, a város polgármestere elmondta, hogy a tábort a Rákóczi Szövetség, a Vörösmarty Színház és Székesfehérvár önkormányzata ötödször rendezi meg augusztus 7. és 21. között. Hozzátette: nagyon hálásak a kormánynak, mivel mindig segíti a program létrejöttét, és az idei koronázási szertartásjátékok teljes költségét átvállalta. A rendezvény nemcsak a város, hanem az egész magyarság kulturális öröksége - hangsúlyozta a polgármester.
   
Az idei, tizedik koronázási szertartásjáték III. András élettörténetét mutatja be Az utolsó aranyágacska címmel.
   
A táborozó diákokat köszöntötte Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke is.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó