Multisport Eb - Madarász Viktória bronzérmes 35 km-es gyaloglásban
2022. augusztus 16. 12:06

Madarász Viktória bronzérmet nyert 35 kilométeres gyaloglásban a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló atlétikai Eb-n. Récsei Rita a 12., Venyercsán Bence 14. lett, Helebrandt Mátét kizárták.

Madarász, aki áprilisban 2:50:29 órával megjavította az országos csúcsot, alaposan bekezdett, azonnal az élre állt és 18 kilométeren át vezette a női mezőny, amely együtt rajtolt a belvárosban a férfiakéval. Ezután ketten is megelőzték az újpesti versenyzőt, de a többiekkel szemben folyamatosan növelte előnyét, s új egyéni és magyar rekorddal, 2:49:58 órás eredménnyel lett harmadik.
   
Madarász Viktória az első magyar atléta, aki a nők között érmet nyert gyaloglásban nagy világversenyen.
   
A UTE sportolója az M4 Sporton elmondta, előzetesen éremről nem is álmodott.
   
"Negyedik voltam a nevezési listán, így a top 4-be kerülés volt a cél, a 4-5. helyet gondoltam" - nyilatkozott Madarász Viktória.
   
Hozzátette, azt tervezte, hogy saját tempójában megy végig, mert az a londoni világbajnokságon is bejött neki, amikor 12. lett.
   
"Van egy ilyen szuperképességem, hogy egy tempóban végigcsinálom" - fogalmazott. Elárulta, számított arra, hogy a görög és a spanyol versenyző lesz az első két helyen, de utánuk olyan sűrű volt a mezőny a nevezési listán, hogy az érhetett dobogóra, aki jó napot fogott ki.
   
"Nekem most jó napom volt" - fűzte hozzá nevetve.
   
Eddigi legjobb eredménye világversenyen a 2017-es világbajnokságon elért 12. hely volt 20 kilométeren - a 2014-es Eb-n szintén 12. lett -, Londonban ráadásul országos csúccsal ért célba (1:30:05 ó).
   
A másik magyar induló, Récsei Rita a 12. helyen ért célba.
   
A férfiaknál Venyercsán Bence 2:41:07 órás idei legjobbjával végzett a 14. helyen a 26 induló közül, míg a 2017-es vb-n 50 kilométeren hatodik Helebrandtot már a viadal korai szakaszában kizárták. A nyíregyházi gyaloglónak nincs szerencséje a németországi világversenyekkel, a 2018-as berlini Eb-n az élmezőnyben haladva egy vizespalackra lépett és súlyosan megsérült.
   
Az Eb programjában először szereplő 35 kilométeres számot a férfiaknál a spanyol Miguel Angel Lopez, a nőknél a görög Antigoni Ntriszmpioi nyerte.

    Eredmények:

    férfi 35 km gyaloglás, Európa-bajnok:
    ---------------------------
   Miguel Angel Lopez (Spanyolország) 2:26:49 ó

2. Christopher Linke (Németország) 2:29:30

3. Matteo Giuppini (Olaszország) 2:30:34

....14. Venyercsán Bence 2:41:07

Helebrandt Mátét kizárták.

női 35 km gyaloglás, Európa-bajnok:
---------------------------
Antigoni Ntriszmpioi (Görögország) 2:47:00 ó

2. Raquel González (Spanyolország) 2:49:10

3. Madarász Viktória 2:49:58

...12. Récsei Rita 3:04:49
     

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán: épségben át kell vinni a hazát a túlpartra
  Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva az Úristenben, nem az áradatra, hanem mindig a partra figyelve" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.
 • A Rejtett Portya hadgyakorlat
  A felderítő ezred katonái a napokban az október 3-án induló Strong Will 2022 nemzetközi gyakorlatra készültek fel, amit a NATO CREVAL (Combat Readiness Evaluation - harci készenlét értékelés) megmérettetés követ majd.
 • Hazánknak szól Fürjes olimpiai testületi kinevezése
  Fürjes Balázs bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba - derült ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki hírleveléből.
MTI Hírfelhasználó