A Magyar Nemzeti Múzeum régészeti kiállítása a Kurultajon
2022. augusztus 16. 12:38

Első alkalommal szerepelt kiállítással a Magyar Nemzeti Múzeum a 2022. augusztus 12-14. között Bugacon rendezett Kurultajon.

A magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényén több száz lovas és gyalogos hagyományőrző vesz részt. A Nemzeti Múzeum igazodva a Kurultaj tematikájához és az oda összegyűlő több, mint 150 ezer vendég érdeklődéséhez, olyan régészeti leleteket mutatott be az itt felépített kiállításán, melyek a hun, avar, besenyő, kun népek, és természetesen a honfoglaló magyarok Kárpát-medencei régészeti hagyatékának legszebb darabjai.

A kiállítás kiemelkedő régészeti lelete a várpalotai hun üst volt, amelynek belső oldalán talán még az üstben főtt étel nyomai is láthatóak.

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és belső tér

A múzeum hiteles hely. Az is a feladata, hogy az általa őrzött régészeti emlékeket bemutatva hozzájáruljon, hogy a hagyományőrzők egyre szebb és kifinomultabb, egyre hitelesebb viseleteket készíthessenek, a vendégeink pedig megismerjék a Kárpát-medence régészeti-történeti értékeit, így erősítve e helyhez való kötődésüket. Az előadósátorban kollégáink mind a hat kiállított tárgyhoz kapcsolódóan egy-egy történetet is elmeséltek az érdeklődő vendégeinknek, bemutatva a múzeumi kutatások legújabb eredményeit.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

A kiállítás helyszínéül szolgáló jurta közepén egy életfa-installációt állított fel a múzeum, melyre a látogatók, egy-egy levelet a fára feltűzve felírhatták gondolataikat a világról, melyről a kiállítás szól: a mi világunkról. Eleinte főképp a gyerekek voltak olyan bátrak, hogy ily módon üzenjenek a többi látogatónak, később már a felnőtt vendégeink is papírra, falevélre vetették gondolataikat.

Lehet, hogy egy kép erről: 7 ember

A kiállítás két napja alatt majd' négyezer látogató fordult meg a múzeum sátrában, több száz levélre írt, életfára felfűzött üzenetet hagyva maga után.

Képek: Magyar Nemzeti Múzeum

gondola
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó