Éjfélkor életbe lépett a legmagasabb fokú hőségriasztás
2022. augusztus 17. 08:50

Tragikus az aszályhelyzet – ezt közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az M1 meterológusa szerint a folytatás sem ígér túl sok jót. Hétvégére érkezik ugyan egy hidegfront, de csak kevés csapadékot hoz. Addig pedig tovább tombol a kánikula, a következő napokban akár negyven Celsius-fok is lehet – hangzott el az M1 Híradójában. Éjféltől a legmagasabb, harmadfokú, péntek éjfélig tartó hőségriasztás van érvényben Magyarország egész területén.

Drámai az apadó Duna látványa: hatalmas homokdűnék húzódnak a part mentén. Több helyen is kritikusan alacsony a vízszint: Nagybajcsnál kedd délután alig fél méterrel volt a valaha mért legkisebb vízállás fölött. Vámosszabadinál a folyó közepén már előbukkant egy világháborús hajóroncs is, ami legutóbb 2018 nyarán volt látható. A roncs vélhetően találatot kapott orosz naszádhajó roncsa. Már néhány éve is sok érdeklődőt vonzott a kavicszátonyokra, akkor a Magyar Honvédség is felhívta a Duna menti települések figyelmét, hogy az alacsony vízállással háborús roncsok és fegyverek bukkanhatnak fel.

Az aszály nem kímélte az orosházi Kis-Sóstót sem, kiszáradt, az élővilág is teljesen kipusztult. A tudósításból kiderül, egy átlagos csapadékmennyiségű évben legalább térdig kellene érnie a víznek. A Kis-Sóstó olyan 50–80 centiméter magasságú vízállással bír, természetes vízgyűjtő. A helyiek azt mondják, legalább 50 éve nem történt meg, hogy csontszáraz lett volna a tó medre. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Gyuricza Csab az M1-en azt mondta: minden idők legnagyobb aszálya sújtja Magyarországot, ilyen súlyos, különösen az Alföldet érintő aszály nem volt emberemlékezet óta.

Sokadik hőhullám

Hangosbemondón keresztül figyelmeztetik a fürdőzőket a napégés veszélyére Balatonszárszón, de párakapukat is kihelyeztek, hogy elviselhetőbbé tegyék a forróságot. Megtelt a zalaegerszegi AquaCity Élményfürdő is, aki csak teheti, vízpartra menekül a hőség elől.

Az orvosok szerint a kánikula már nemcsak az idősekre, a gyerekekre és a krónikus betegekre jelent különösen nagy veszélyt, hanem mindenkire. Bense Tamás háziorvos úgy fogalmazott, a középkorúak, sőt a fiatalok is nehezebben viselik ezt az időt. Nyűgösebbek, ingerlékenyebbek, tehát az idegrendszerre is elég komoly hatással van.

Péntek éjfélig a legmagasabb szintű hőségriasztás lép érvénybe hazánk egész területén, ezt az országos tiszti főorvos rendelte el. A legmelegebb órákban lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon, mindenki igyon sok folyadékot. Ha pedig valaki autóban hagyott gyermeket lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot. A házi kedvenceket sem lehet ilyen hőségben őrizetlenül az autóban hagyni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzgyűjtási tilalomra figyelmeztet.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán Viktor Jeffrey Sachs közgazdásszal tárgyalt
  Orbán Viktor miniszterelnök és Orbán Balázs politikai igazgató pénteken a Karmelita kolostorban fogadta Jeffrey Sachs közgazdász professzort, a legnevesebb amerikai egyetemek oktatóját - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
 • A baloldal becsapta a magyar pedagógusokat
  A baloldal becsapta a magyar pedagógusokat, amikor azt állította, hogy a hatályos sztrájktörvény nem felel meg az alaptörvényben rögzített szabályozásnak - hangsúlyozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
MTI Hírfelhasználó