Vízilabda Eb - A spanyolok megvédték címüket a női tornán
2022. szeptember 9. 22:24

A spanyol válogatott megvédte címét a Splitben zajló vízilabda Európa-bajnokság női tornáján, mivel a pénteki döntőben 9-6-ra legyőzte Görögország csapatát.

Az olimpiai ezüstérmes együttes a negyedik fináléjában 2014 és 2020 után a harmadik diadalát aratta, míg a rivális a negyedik aranycsatáját is elveszítette.

A spanyolok már a nyitónegyedben megalapozták a sikerüket azzal, hogy 3-0-ra elhúztak, a görögök még ötméteresből sem tudtak betalálni ebben a periódusban. A görög csapat a harmadik felvonásban utolérhette volna riválisát, de akkor is büntetőt hibázott, így végül négy perccel a vége előtt 6-6-nál jött össze az egyenlítés. A hajrá azonban ismét a spanyoloké volt, akik három gólt dobva biztosították címvédésüket.

A világbajnoki ezüst- és olimpiai bronzérmes magyarok ötödikként zártak. A torna gólkirálya Gurisatti Gréta lett 27 találattal.

Eredmény, nők, döntő:
Spanyolország-Görögország 9-6 (3-0, 1-3, 1-0, 4-3)

korábban:

    a 3. helyért:
Olaszország-Hollandia 16-13 (5-4, 3-4, 2-4, 6-1)

    az 5. helyért:
Magyarország-Izrael 18-7 (3-1, 5-2, 6-1, 4-3)

    a 7. helyért:
Franciaország-Horvátország 13-4 (4-1, 2-0, 2-1, 5-2)

Bíró: a fiataloknak fejlődniük kell még

Bíró Attila szövetségi kapitány összességében kritikusan értékelte az ötödik helyen végzett női válogatott szereplését a spliti vízilabda Európa-bajnokságon.

"Több fiatalt hoztam ki, mint szerettem volna, de kevesebbet nyújtottak, mint amit reméltem. Még fejlődniük kell, de új vezéregyéniség sem nőtte ki magát a tapasztaltabbak közül" - értékelt a szakvezető, aki kötelezőnek nevezte, hogy csapata a helyosztókon legalább az ötödik pozíciót megszerezte.

Izrael 18-7-es legyőzésével kapcsolatban azt emelte ki: túlzásnak érzi a 18 kiállítást, amit a bírók ítéltek tanítványai ellen, akik ugyanakkor védekezhettek volna jobban is.

Elárulta, négy kapott gólnál húzta meg a limitet, és mivel ennél hárommal többet engedtek a játékosai, ezért majd büntetésből 3000 métert kell úszniuk.

"Ha már ilyen szankciós világban élünk, akkor én is szankcionálhatok" - jegyezte meg Bíró, aki ugyanakkor az eredménnyel elégedett volt.

Leimeter Dóra arról beszélt, hogy bár négy helyett hét gólt kaptak, kétszer is voltak kettős emberhátrányban, amit szinte lehetetlen kivédekezni.

"Túl sok labdát adunk el" - jelölte meg Leimeter azt a területet, amiben mindenképpen fejlődnie kell a gárdának. "Az Eb az új játékosok beépítése szempontjából hasznos volt."

A 27 találatával szinte biztosan gólkirályként záró Gurisatti Gréta szerint lehet ötödiknek lenni a kontinensviadalon, de a játék képe okozott csalódást saját maguknak. Úgy vélte, csak a tudásuk hatvan százalékát tudták nyújtani. Ennek okaként azt említette, hogy mentálisan nem bírták azt a terhelést, amit a két hónapon belül egymást követő két világverseny jelentett.

"Jövőre is hasonlóan közel lesz egymáshoz a vb és az Eb. A mostani tapasztalatokat felhasználva meg kell találni az egyensúlyt. Az fáj, hogy az Eb-felkészülésbe talán még több munkát fektettünk, mégis rosszabb eredményt értünk el" - fogalmazott a nyáron a Ferencvároshoz igazolt játékos, aki a gólkirályi címét bármelyik fontos meccs győzelméért elcserélné.

A magyar válogatott a női tornán - három győzelme mellett - a két csoportrangadóján kikapott a görög és a holland csapattól is, így harmadikként a címvédő spanyolokkal találkozott a negyeddöntőben, akiktől ott ugyancsak vereséget szenvedett. A helyosztókon elért két kiütéses győzelemmel már csak az ötödik hely volt elérhető Splitben két hónappal azok után, hogy a hazai rendezésű vizes vb-n legjobb európai gárdaként ezüstérmet nyert a régóta egyeduralkodó amerikaiak mögött.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó