Kamuti Jenő 85 éves
2022. szeptember 16. 08:29

Szombaton ünnepli 85. születésnapját Kamuti Jenő kétszeres olimpiai ezüstérmes, csapatban világbajnok tőrvívó, a Nemzet Sportolója.

A civilben orvos Kamuti Jenő korát meghazudtolóan ma is aktív sportember, születésnapjának hetén is járta a világot. Először Erdélybe látogatott, ahol egykori edzője, a legendás vívómester Bay Béla szülőházában alakítottak ki egy emlékszobát, majd a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökeként Rómába utazott.
   
"Bay Bélát második apámként tiszteltem és szerettem, és nagy öröm, szinte születésnapi ajándék számomra, hogy a román és a magyar olimpiai bizottság összefogásával, Schmitt Pál volt MOB-elnök segítségével sikerült felújítani Béla bácsi szülőházának egy részét, ahol látható lesz hagyatékának néhány darabja' - mondta az MTI-nek Kamuti Jenő, aki hazatérte után az olasz olimpiai bizottság meghívásának eleget téve Rómában tartott előadást a fair play fontosságáról.
   
Kamuti Jenő arról is mesélt, hogy bár betegsége miatt nem vehetett részt a müncheni olimpia 50. évfordulója alkalmából a MOB által szervezett emlékidéző utazáson, a jubileum évében mégis sikerült eljutnia a német városba.
   
"Az 1972-es olimpia egykori érmeseként meghívtak a Münchenben rendezett multisport Európa-bajnokságra, ahol jó volt felidézni a régi emlékeket. Öt olimpián vettem részt, a müncheniről vegyes érzések maradtak bennem. Nagyon örültem az ezüstérmemnek, viszont a terrortámadás és a halálesetek beárnyékolták a versenyt" - eleveníti fel a múltat Kamuti Jenő, akit sokan "ezüstembernek" neveznek a két ötkarikás (1968, 1972) és hat világbajnoki (két egyéni és négy csapat) ezüstérme miatt. Benne viszont sosem volt rossz érzés emiatt, ma is az íróasztalán őrzi a müncheni eredményhirdetésről készült fotót, ahol barátja, az őt a döntőben egyetlen tussal legyőző Witold Woyda mellett áll a dobogón.
   
Kamuti Jenő mindig hangoztatja, hogy két szerelme a vívás és a gyógyítás. Az életét kereknek érzi, csak azt sajnálja, hogy egyetlen hangszeren sem tanult meg játszani.
 
"A zeneszeretetem örök. Amikor sebészorvosként operáltam, halk zene szólt a műtőben, ma pedig a zene kapcsol ki és tölt fel." - fogalmazott Kamuti Jenő.
 

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán: épségben át kell vinni a hazát a túlpartra
  Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva az Úristenben, nem az áradatra, hanem mindig a partra figyelve" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.
 • A Rejtett Portya hadgyakorlat
  A felderítő ezred katonái a napokban az október 3-án induló Strong Will 2022 nemzetközi gyakorlatra készültek fel, amit a NATO CREVAL (Combat Readiness Evaluation - harci készenlét értékelés) megmérettetés követ majd.
 • Hazánknak szól Fürjes olimpiai testületi kinevezése
  Fürjes Balázs bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba - derült ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki hírleveléből.
MTI Hírfelhasználó