A montenegrói elnök a parlament feloszlatását javasolta
2022. szeptember 20. 19:42

A parlament megbízatási idejének lerövidítését, vagyis a képviselőház feloszlatását javasolta a montenegrói házelnöknek Milo Djukanovic államfő kedden, mert - mint mondta - jelenleg senkinek nincs elég támogatottsága egy új kormány megalakításához.

Montenegro | History, Population, Capital, Flag, Language, Map, & Facts | Britannica

britannica.com

A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) beszámolója szerint Milo Djukanovic úgy véli, az ország érdekeit az szolgálja a leginkább, ha feloszlik a parlament, és előrehozott parlamenti választást írnak ki, hogy új parlamenti többség alakulhasson, és egyértelműek legyenek az erőviszonyok.
   
A montenegrói parlamenti pártok hétfőn egyeztek meg arról, hogy az augusztusi bizalmi szavazáson megbukott Dritan Abazovic helyett Miodrag Lekic egykori külügyminisztert javasolják miniszterelnöknek. A képviselők azonban csak szóbeli támogatásukról biztosították Miodrag Lekicet, aláírásukkal nem támogatták a politikust, így az államfő szerint nem nyert bizonyítást, hogy Miodrag Lekicnek megvan a kellő támogatottsága, és kormányt tudna alakítani, így nem bízhatja meg ezzel a feladattal.
   
"A térséget és a világot érintő politikai és biztonsági kihívások, a gazdasági és pénzügyi problémák, amelyekkel Montenegrónak szembe kell néznie különösen az energetika és az egészségügy területén, mind kompetens, felelősségteljes és hatékony kormányt kívánnak, amely éjt nappallá téve a megoldáson tud dolgozni" - fogalmazott a házelnöknek küldött levélben Milo Djukanovic, aki szerint éppen ezért nem vezetheti olyan kormány az országot, amelyet belső ellentétek feszítenek.
   
Montenegróban legutóbb 2020-ban volt parlamenti választás. Az akkor megválasztott kormány azonban februárban megbukott, mert a szerb- és oroszbarát pártok nem tudtak közös döntéseket hozni a Nyugat-barát pártokkal. Az azt követő kormány pedig augusztusban bukott el a bizalmi szavazáson egy szerb ortodox egyházzal megkötött egyezmény miatt.
 

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó