Putyin sikert kívánt Dodiknak a Bosznia-hercegovinai választásokon
2022. szeptember 20. 22:21

Sok sikert kívánt a közelgő választásokon Milorad Dodiknak, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagjának Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden Moszkvában fogadta a politikust.

Conflict in Ukraine is Russia's standoff with West, says Bosnian Serb leader - World - TASS

Dodik – TASS

Putyin kifejezte reményét, hogy a hazafias erők megerősödnek Bosznia-Hercegovinában, ami szerinte lehetővé teszi a gyümölcsöző és kölcsönösen előnyös együttműködés további fejlesztését. Az orosz elnök Oroszország barátjának és szerb hazafinak nevezte tárgyalópartnerét.
   
Milorad Dodik azt mondta, hogy a felmérések szerint jó esélyekkel indul a boszniai Szerb Köztársaság elnöki posztjáért az október 2-án esedékes voksoláson. Hangsúlyozta, hogy elkötelezettje marad a Moszkvával folytatott együttműködésnek, amely szerinte erősíti Bosznia-Hercegovina pozícióit. Köszönetet mondott azért a támogatásért, amelyet Oroszország a hazájának nyújt, elsősorban az ENSZ Biztonsági Tanácsában, valamint a daytoni megállapodás pártolásáért.
   
Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója kedden közölte, hogy az orosz gázvállalat a Szerb Köztársaságnak továbbra a szükséges mennyiségben és a hatályos szerződés szerinti árakon, a piaci feltételekhez való igazodás nélkül fog szállítani. A Gazprom korábban közölte, hogy 55,5 százalékkal növelte a Bosznia-Hercegovinába irányuló gázszállításokat 2022. január 1. és június 15. között a tavalyi azonos időszakához képest.
   
Dodik a moszkvai útját megelőzően a TASZSZ hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Bosznia-Hercegovinának nincs perspektívája a NATO-ba való belépés szempontjából, mert a Szerb Köztársaság ezt megakadályozná.
   
Bosznia-Hercegovinában a tervek szerint október 2-án választják meg az elnökség és parlamenti közgyűlés képviselőházának tagjait, a föderáció mindkét entitásának törvényhozását, valamint a Szerb Köztársaságban az elnököt és alelnököket.
   
Putyin a keddi találkozón azt is elmondta vendégének: bízik benne, hogy november 19-én Szentpéterváron a két ország labdarúgó-válogatottja barátságos mérkőzést játszhat egymással. A témát Dodik hozta fel, azt hangoztatva, hogy minden a tervek szerint alakul majd. Elismerte ugyanakkor, hogy a találkozónak vannak ellenzői, és közéjük tartozik az ukrán szakszövetség is.
 

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó