Richter Gedeon emlékérme-kibocsátás
2022. szeptember 22. 23:04

A Magyar Nemzeti Bank „Richter Gedeon” megnevezéssel különleges, csúcsára állított színesfém emlékérméket bocsát ki 2022. szeptember 23-án a modern hazai gyógyszeripar megteremtőjének, a Gyöngyösön felnőtt, az ottani ferences gimnáziumban tanult Richer Gedeonnak 150. születési évfordulója alkalmából. A 2000 Ft névértékű emlékérmék tükörfényes és selyemfényes változatban készülnek, tervezőjük Kereszthury Gábor iparművész – jelentette a Gondolának a Magyar Nemzeti Bank.

Richter Gedeon 1890-től, még Gyöngyösön kezdett el gyógyszerészgyakornokként dolgozni, 1895-ben a Budapesti Tudományegyetemen (mai ELTE) szerzett gyógyszerész oklevelet. Felsőfokú tanulmányait követően hazai és nemzetközi tapasztalatokat is szerzett a gyógyszerészet és gyógyszergyártás területén. 1901-ben vásárolta meg első budapesti patikáját, ahol organoterápiás gyógyszereket állított elő. 1907-ben Kőbányán alapította meg a nevét viselő gyógyszergyárat, mely rövid időn belül élvonalbeli nemzetközi gyógyszerszállítóvá vált. A gyár egyik nagy sikere az 1912-ben szabadalmaztatott lázcsillapító gyógyszerkészítmény volt. Az első világháború kitörésekor, 1914-ben már 24 szabadalom volt a vállalat birtokában. A családi vállalat 1923-ban részvénytársasággá alakult. Szerteágazó nemzetközi kapcsolatait felhasználva, a második világháború idején a gyár már öt világrészre, 70 országra kiterjedő képviseleti hálózattal és tíz külföldi leányvállalattal rendelkezett.

Érdemei elismeréseként Richter Gedeon magyar királyi kormányfőtanácsosi címet kapott. Az 1930-as évekre a Richter Rt. az egyik legjelentősebb magyar külkereskedelmi vállalattá fejlődött.

A II. világháború előtti évek zsidótörvényei azonban teljesen ellehetetlenítették Richter Gedeont. 1942-ben megfosztották a vezérigazgatói tisztségétől, tanácsadóként dolgozhatott a saját vállalatánál. 1944 őszén a gyártási tevékenység szinte teljesen megbénult. Bár ekkor külföldre menekülhetett volna, a gyógyszergyár védelmében Budapesten maradt, míg végül a zsidók elleni erőszak áldozatává vált.

A „Richter Gedeon” emlékérmék előoldalán, központi motívumaként a gyógyszerész által alapított vegyészeti gyár felülnézeti ábrázolása látható. A csúcsára állított kompozíciót a gyár ábrázolása fölött félkörívben a „MAGYARORSZÁG” felirat egészíti ki a kort idéző szecessziós betűkkel, alatta két egymás alatti sorban a „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. A központi motívumtól jobbra fent a Richter Gedeon által kifejlesztett, és 1912-től forgalmazott Kalmopyrin eredeti dobozán látható címerábrázolás, tőle balra lent a „2022” verési évszám és a „BP.” verdejel látható.

A Richter Gedeon emlékérme előlapja

tükörfényes (Proof) kivitel

 

A hátoldalon Richter Gedeon idősebb kori félalakos portréja látható, melytől jobbra a gyógyszerész születési és halálozási évszámai „1872-1944”, valamint a „RICHTER GEDEON” felirat olvasható két egymás alatti sorban. A portrétól balra található az emlékérmét tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye.

A Richter Gedeon emlékérme hátlapja

tükörfényes (Proof) kivitel

A színesfém emlékérmék réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetből készültek, súlyuk 14 gramm, méretük 28,43 x 28,43 mm, szélük sima. Összesen 30 000 darab emlékérme készíthető, amelyből 23 000 darab tükörfényes (proof), 7 000 darab selyemfényes (BU) kivitelű.

Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a 2000 forintos címletű színesfém emlékérme a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg 2022. szeptember 23-tól az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/) – zárul a Gondolához eljuttatott MNB-jelentés.

gondola
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Negyvenéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
  Budapest, Brüsszel, Prága, Stockholm, Ottawa, Toronto – csak néhány világváros, ahol koncerteztek már a Székelyföld „kis kulturális nagyköveteiként” is emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Legendás karnagyuk Haáz Sándor.
 • Morawiecki reagált von der Leyenre: Ez diktátum!
  „Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink” – fogalmazott szélsőségesen az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen.
 • A sport fontos egy ütőképes hadsereghez
  A sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap a 17. alkalommal megrendezett NATO-futás rajtja előtt Budapesten.
MTI Hírfelhasználó