Főhajtás Dobó István emléke előtt - Az egri vár védője ma is példát mutat
2022. szeptember 22. 23:50

A Pro Cultura Sub­car­pathica (PCS) civil szervezet immáron évek óta megemlékezik az egri vár hős védőjéről, Dobó Istvánról, aki vidékünkön, az ungvári járási Szerednyén látta meg a napvilágot, s akinek emlékét az itteniek azóta is híven őrzik.

Főhajtás Dobó István emléke előtt

Békeidőben szeptember elején hagyományőrző fesztivállal, Dobó-napok keretében emlékeznek a legendás várkapitányra. Idén azonban – akárcsak az elmúlt két évben a pandémia miatt – a népünnepély elmaradt, ám a megemlékezés nem: csendes koszorúzásra került sor a szerednyei pincében felállított Dobó-mellszobor (Turi Török Tibor alkotása) előtt.

Dobó István mindannyiunk számára – mind az anyaországi, mind a külhoni magyarok számára – példaértékű személyiség.

Azzal a tettével, hogy megvédte az egri várat, azt érte el, hogy nem kerültünk török uralom alá. Ennek köszönhetően az itt maradt népek megőrizhették nyelvüket, kultúrájukat, fennmaradhatott az egyház – fogalmazott a sajtónak nyilatkozva Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Pro Cultura Subcarpathica elnöke. – Sajnos azóta itt már megtörtént a nyelvváltás, ezért kevesen tudnak erről, viszont bennük is tudatosítani kell ennek a személynek a nagyságát.

Ennek próbál eleget tenni a PCS is az évente megtartott Dobó-napok rendezvénysorozatával.

Illetve a Rákóczi Főiskola is ennek érdekében olyan könyveket ad ki, amelyekkel segítik ezt a célt. Az elmúlt évben például ukrán nyelven is kiadták az Egri csillagokat, és abból száz példányt eljuttattak a szerednyei iskolába is, hisz ebből a gyerekek a saját történelmüket is megismerhetik. Orosz Ildikó annak a reményének adott hangot, hogy a mellszobor jövőre a köztérre kerül, és a neves várvédő kultusza a helyi lakosok mindennapjainak szerves részévé válik.

Dobó István a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb személyisége.

Nevét az 1552. évi török ostrom tette ismertté, amikor az egyenlőtlen erőviszonyok ellenére meg tudta védeni a várat. Ám vidékünk felvirágoztatásában is elévülhetetlen érdemeket szerzett.

A XVI. században a Dobó család honosította meg a térségben a szőlő- és borkultúrát, illetve erősítette meg a romjaiban ma is látható szerednyei várat. Ugyancsak Dobó István építtette ki a településen az összesen több mint négy kilométer hosszúságú pincerendszert is. Dobó közösségi lelkülete, a közösségért való önfeláldozó magatartása ma is becsülendő és példamutató. Ő kész volt életét áldozni a reá bízottakért, a hazájáért, megvívni élet-halál harcát a keresztény Európáért. Ezzel neves földink példát mutat nemcsak az itt élő magyaroknak, de más nemzetiségek képviselői számára is.

A csendes koszorúzáson a szervezők és a helyi önkormányzat képviselői mellett részt vett Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja is.

Kósa Eszter 

karpatinfo.net
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó