Felvidéki magyar párt: az EU szankciós politikája nem vált be
2022. szeptember 23. 15:25

Az Európai Unió (Oroszországgal szembeni) szankciói nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, át kell értékelni őket, és el kell gondolkodni, hogyan tovább - jelentette ki Forró Krisztián, a Szövetség felvidéki magyar párt elnöke Pozsonyban, a pártnak az emelkedő energiaárakkal összefüggésben tartott sajtótájékoztatóján pénteken.

"Ha a szankciós politika működne, már nem lenne háború. Viszont háború van, és egyre több szankció van, ezért mérlegelni kellene, mekkora értelme van ennek" - mondta Forró Krisztián az MTI kérdésére válaszolva a sajtótájékoztatón. Rámutatott: az ukrajnai háborús helyzetet minél hamarabb, tárgyalásos úton meg kell oldani, ám ha szankciókkal tönkretesszük a saját gazdaságunkat, nem fogunk tudni segíteni Ukrajnának sem.
   
A Szövetség elnöke egy aktuális közvélemény-kutatás eredményeiből idézve elmondta: Szlovákiában a lakosság 75 százaléka aggódik a közelgő tél előtt a várható rezsiszámlák miatt, s eközben a pozsonyi kormány csak most kezd gondolkodni valamilyen megoldáson, s nem tudja megmondani, hogy mennyibe fog kerülni jövőre a villanyáram és a fűtés.
   
Élesztős Pál, a Szövetség energetikai szakértője elmondta: a kormány egyik idevágó dokumentuma szerint a villanyáram ára januárban a jelenlegi 12-szerese lehet, s egy ilyen forgatókönyv bekövetkezte a lakosság széles rétegeinek teljes anyagi ellehetetlenülését hozná magával. Rámutatott: ez részben annak következménye, hogy a gáz és a villanyáram ára egymáshoz van kötve, ezért a Szövetség ezeknek az áraknak az elkülönítését javasolja.
   
Forró Krisztián felidézte, hogy a Szövetség már februárban előállt több, az energiaárak emelkedésének mérséklését célzó megoldással, köztük egy kompenzációs alap létrehozásának ötletével, illetve az energiaárak ÁFA-tartalmának a jelenlegi egyharmadára való csökkentésével.
   
"Ezek a javaslatok ma is segítenének, de már nem elégségesek, további intézkedésekre van szükség" - világított rá Forró Krisztián. Hangsúlyozta: ezért arra szólítják fel a kormányt, hogy azonnal, de legkésőbb október 15-ig vezessen be ársapkát az energiaárakra a lakosság, az önkormányzatok, illetve a vállalkozók számára, és azonnal kezdjen tárgyalásokat uniós partnereivel a gáz és a villamosáram árának uniós szintű szétválasztásáról.
   
Forró Krisztián kiemelte: bár a helyzet nem egyszerű, azonnali megoldásokra van szükség, és ezért elutasítják annak lehetőségét, hogy a pozsonyi kormány politikai megfontolásokból az október végén esedékes helyhatósági és megyei választások utánra halassza a témával való foglalkozást, illetve azokat a terveket is, amelyekről már most tudni lehet, hogy az energiaárak tekintetében nem orvosolnák az önkormányzatok és a vállalkozók helyzetét sem.
 

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Negyvenéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
  Budapest, Brüsszel, Prága, Stockholm, Ottawa, Toronto – csak néhány világváros, ahol koncerteztek már a Székelyföld „kis kulturális nagyköveteiként” is emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Legendás karnagyuk Haáz Sándor.
 • Morawiecki reagált von der Leyenre: Ez diktátum!
  „Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink” – fogalmazott szélsőségesen az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen.
 • A sport fontos egy ütőképes hadsereghez
  A sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap a 17. alkalommal megrendezett NATO-futás rajtja előtt Budapesten.
MTI Hírfelhasználó