Román külügy: párbeszédet az Európai Bizottság és Magyarország között!
2022. szeptember 23. 17:53

Az Európai Bizottságnak és Magyarországnak aktív párbeszédet kell folytatnia egymással az Európai Unió egységének megerősítése érdekében - hangsúlyozta a bukaresti külügyminisztérium pénteki közleményében az Agerpres hírügynökség megkeresésére reagálva.

A román közszolgálati hírügynökség azt akarta megtudni, mi a román külügy álláspontja azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság (EB) a Magyarországnak járó uniós források egy része kifizetésének felfüggesztését javasolta "az uniós pénzeszközökkel való rossz gazdálkodással" kapcsolatos aggályok miatt.
   
A román minisztérium rámutatott: az EB mostani eljárását az uniós költségvetés védelmét szolgáló - az EU 2021/2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret részeként 2020-ban elfogadott - általános feltételrendszer előírásaira alapozta. A bukaresti külügy felidézte, hogy a feltételrendszer vitája során maga is támogatta egy olyan mechanizmus bevezetését, amely arányos és kiegyensúlyozott módon védi az uniós forrásokat, biztosítva a közpénzek hatékony és átlátható hasznosítását.
   
"Ugyanakkor az uniós megbeszélések alkalmával, Románia következetesen hangsúlyozta az EB és Magyarország közötti aktív párbeszéd fontosságát az egység megerősítését eredményező megoldások megtalálása érdekében. Romániának ezt a közvetlen, konstruktív párbeszédet szorgalmazó álláspontját legutóbb Klaus Iohannis államfő is megerősítette" - idézte a MAE közleményét a román hírügynökség.
   
Az ENSZ-közgyűlés ülésszakán részt vevő román elnök szerdán újságíróknak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy Brüsszelnek és Budapestnek sikerül megtalálnia a megoldást a Magyarországgal szemben kilátásba helyezett forrásmegvonás ügyében.

Mivel szerinte senki sem szeretne újabb válságot az Európai Unióban.
   
Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos vasárnap bejelentette: a bizottság azt javasolja a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsnak, hogy függesszék fel a magyar kohéziós program három részére vonatkozó pénzek 65 százalékát, mintegy 7,5 milliárd eurót.
   
A tanácsnak most egy hónapja van arra, hogy minősített többséggel döntsön a bizottság által javasolt intézkedések elfogadásáról. Ez az időszak kivételes körülmények között legfeljebb további két hónappal meghosszabbítható. A testület sajtóközleménye szerint Magyarország vállalta, hogy november 19-ig teljeskörűen tájékoztatja a bizottságot a kulcsfontosságú végrehajtási lépések teljesítéséről.
 

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Negyvenéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
  Budapest, Brüsszel, Prága, Stockholm, Ottawa, Toronto – csak néhány világváros, ahol koncerteztek már a Székelyföld „kis kulturális nagyköveteiként” is emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Legendás karnagyuk Haáz Sándor.
 • Morawiecki reagált von der Leyenre: Ez diktátum!
  „Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink” – fogalmazott szélsőségesen az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen.
 • A sport fontos egy ütőképes hadsereghez
  A sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap a 17. alkalommal megrendezett NATO-futás rajtja előtt Budapesten.
MTI Hírfelhasználó