A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon
2022. szeptember 23. 22:18

Uganda: Muszlim szélsőségesek öt keresztény hittérítőt fojtottak az ugandai Kyoga-tóba.

Az End Time Word Ministry pünkösdi egyház hittérítői egy kereskedelmi hajóval utaztak Uganda Nakasongola körzetből Apac kerületbe azzal a céllal, hogy ott templomot építsenek. Útközben vallási vitába keveredtek több muszlim utassal és a konfliktus tragédiával végződött. Az esetről a csoport egyetlen keresztény túlélője számolt be a Morning Star News-nak.

Amos Kyakulaga a Namutumba templom diakónusa, aki idegenvezetőként volt a csoporttal. Az újságíróknak elmondta: a hittérítők elkezdtek Krisztusról beszélni tíz Iszlám vallási öltözetet viselő embernek.

„Útközben Tonny Ankunda elkezdte téríteni az embereket a hajón, ami nagy vitát robbantott ki a muszlimok és a keresztény hittérítők között Jézus szerepéről” – mondta.

Az egyik muzulmán, akit Bashirnak hívtak, elkezdte fenyegetni a keresztényeket és kijelentette: „Ha továbbra is azt mondjátok, hogy Jézus az Isten fia, Allah mindannyitokat megöl”.

Mivel a hittérítők továbbra is azt állították, hogy Jézus Isten fia, Bashir azt mondta nekik:

„Egy percet kaptok, hogy abbahagyjátok ezt a szentségtörő beszédet és megtérjetek. Valljátok meg a shahada-t (Iszlám hitvallás), vagy az életetekkel fizettek”.

Miután a hittérítők nem voltak hajlandók megtagadni Jézust, a muszlimok megragadták és egyesével lelökték őket a hajóról. Mivel a tó 4-5,7 méter mély, és 200 méterre voltak a parttól, esélyük sem maradt a túlélésre. Mind az öten vízbe fulladtak.

A hajón ülő tíz muszlim egyetértett abban, hogy a keresztényeket meg kell ölni, sőt, még a hajó kapitánya sem sietett a segítségükre – számolt be róla az egyetlen túlélő.

A muszlimok tőle is megkérdezték, hogy hittérítő-e, és amikor azt válaszolta, hogy nem tagja a templomépítő csoportnak, békén hagyták. Amint partot értek, motorral az adakui templomhoz sietett, ahol egy idősebb férfi segített neki hívni a helyi hatóságokat és halászokat, hogy segítsenek kihozni a holttesteket a tóból.

A legfiatalabb áldozat 28, a legidősebb 52 éves volt.

A rendőrség kapcsolatba lépett a Nakasongola kerületi hatóságokkal. Bashir mellett két másik elkövetőt is azonosítottak.

Ugandában a törvény engedélyezi a szabad vallásgyakorlást, beleértve a hittérítést is. Az ország lakosságának 12 százalékát teszik ki a muzulmánok, akik többnyire Uganda keleti részén élnek.

vasarnap.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Negyvenéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
  Budapest, Brüsszel, Prága, Stockholm, Ottawa, Toronto – csak néhány világváros, ahol koncerteztek már a Székelyföld „kis kulturális nagyköveteiként” is emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Legendás karnagyuk Haáz Sándor.
 • Morawiecki reagált von der Leyenre: Ez diktátum!
  „Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink” – fogalmazott szélsőségesen az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen.
 • A sport fontos egy ütőképes hadsereghez
  A sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap a 17. alkalommal megrendezett NATO-futás rajtja előtt Budapesten.
MTI Hírfelhasználó