Felföldi alkotókat tüntettek ki: Európa-érmes újságíró is díjazott
2022. szeptember 23. 22:36

Pesti Vigadóban adták át a Magyar Művészeti Akadémia 2022. évi tagozati díjait. Az MMA 2022. évi felvidéki díjazottai: Kövesdi Károly, Varga Imre, B. Kovács István.

mma

Kép: MA7

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) törekvése, hogy a magyar szellemi élet minél több jeles művészét támogassa. Az MMA az elismerés jeleként díjazza a kimelkedő alkotótevékenységet, valamint a művészeteket támogató területeken elért teljesítményt - hangsúlyozta az átadóünnepséget megelőzően Vashegyi György, az MMA Köztestületének elnöke.

Beszédében hangsúlyozta, a művészek a szomszédunkban dúló háború ellenére sem maradhatnak némák, vagyis a fegyverek közt sem hallgatnak a múzsák.

Tagozatonként egy anyaországi és egy külhoni művészt díjaznak

Az idei évben is tagozatonként két-két díjazott vehette át az MMA elismerését, közöttük három ma is a Felvidéken alkotó, vagy felvidéki származású művész.

Az MMA Építőművészeti-díját Vadász György és Szarvas Péter építészek vehették át. A Film- és Fotóművészeti-díjban Domokos János filmrendező és Zalka Imre fotóművész részesült, az Iparművészeti- és Tervezőművészeti-díjat Bánk András belsőépítész és Dormán László fotóművész kapta. Az MMA képzőművészeti Tagozatának díjazottai Sulyok Gabriella grafikusművész, valamint Antik Sándor keramikus, szobrászművész. A Művészetelméleti-díjat Szinyei Merse Anna művészettörténész és Lőkös István irodalomtörténész kapta. A Népművészeti-díjat Nyitrai Marianna népdalénekes, tanár érdemelte ki. Az MMA Színházművészeti-díját Tatár Eszter színházi rendező és László Sándor színművész kapták. A Zeneművészeti-díjat Falvai Sándor zongoraművész és Buzás Pál zongoraművész, népzenegyűjtő vehette át.

A MA7 főmunkatársát is díjazták

Az Illyés Gyula-díjat, az MMA Irodalmi-díját a szintén felvidéki származású Varga Imre költő, műfordító mellett a MA7 főmunkatársa, Kövesdi Károly Magyar Örökség-díjas költő, író, Európa-érmes újságíró vehette át. A harmadik felvidéki díjazott, B. Kovács István régész-muzeológus, néprajzkutató az Erdélyi Zsuzsanna-díjat, az MMA Népművészeti-díját érdemelte ki.

Budapest odafigyel a külhoni magyarokra

Budapest odafigyel a külhoni magyarokra, az elismerés ezt bizonyítja - nyilatkozta a díj átvétele után Kövesdi Károly.

ma7.sk
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Negyvenéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
  Budapest, Brüsszel, Prága, Stockholm, Ottawa, Toronto – csak néhány világváros, ahol koncerteztek már a Székelyföld „kis kulturális nagyköveteiként” is emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Legendás karnagyuk Haáz Sándor.
 • Morawiecki reagált von der Leyenre: Ez diktátum!
  „Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink” – fogalmazott szélsőségesen az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen.
 • A sport fontos egy ütőképes hadsereghez
  A sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap a 17. alkalommal megrendezett NATO-futás rajtja előtt Budapesten.
MTI Hírfelhasználó