Pozsonyban lesz a V4-es államfői csúcs, Zeman is részt vesz rajta
2022. szeptember 24. 23:03

Pozsonyban tartják október 11-én a visegrádi négyek (V4) államfőinek csúcstalálkozóját. Miloš Zeman cseh elnök személyesen vesz részt a találkozón – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Rudolf Jindrák, a cseh elnöki iroda (KPR) külügyi osztályának vezetője.

A csúcstalálkozónak két tematikus része lesz, az első részben az ukrajnai biztonsági helyzettel és az ehhez kapcsolódó külpolitikai kérdésekkel foglalkoznak az államfők.

A találkozó második részében az energiahordozókról és az energetikai önellátásról lesz szó. „Ezt a két témát Zuzana Čaputová köztársasági elnök javasolta, és mi természetesen egyetértünk” – magyarázta a KPR külügyi osztályának vezetője.

Bár Magyarország háborús konfliktussal kapcsolatos álláspontja bizonyos szempontból eltér a csoportosulás többi államáétól, Jindrák úgy fogalmazott, nem gondolja, hogy vita alakulna ki az államfők között. „Nem hinném, hogy vita vagy veszekedés alakulna ki, de lehet, hogy Magyarországról kicsit másképp látják ezt a kérdést. Demokraták vagyunk, és ez a találkozó arra szolgál, hogy megbeszéljük a nézeteltéréseket” – mondta Jindrák.

Zeman cseh elnökként valószínűleg utoljára találkozik a magyar és a lengyel államfővel.

Hatodik alkalommal tartanak V4-es államfői csúcstalálkozót. 2022. július 1-jétől Szlovákia tölti be a visegrádi négyek soros elnökségét. 2023. július 1-jétől Csehország veszi át az elnökséget.

TASR.sk/Felvidék.ma
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó