Katolikus Karitász-nap Beregszászban
2022. szeptember 24. 23:24

A keresztény ember nem lehet közömbös környezete, embertársai iránt, hisz a kereszten bűneinkért szenvedett Jézus példát mutatott az igaz szeretetből. Ő értünk vállalta a kereszthalált, hogy megváltson, hogy nekünk örök életet szerezzen. Ám mi is feladatot kaptunk: szeressük egymást, szeretettel forduljunk embertársaink felé.

Ehhez viszont a szolgálattevőknek is töltekezésre van szükségük.

A Beregszászi Szent Anna Katolikus Karitász szeptember 23-án ehhez nyújtott segítséget.

A beregszászi római katolikus templomban megtartott szentmisét követően Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegye Karitász Központjának igazgatója, sirokai plébános a Beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban a Kárpátalja szinte minden körzetéből érkezett karitászosok előtt igencsak érzelemdús, humorral is bőven fűszerezett előadásában az igaz szeretetszolgálat lényegére világított rá: egymásért, együtt egy kicsit többet cselekedni, mint kötelességünk lenne.

Ehhez az Úrtól jeleket kapunk, mondta.

Legtöbbször bennünket küld jelként embertársaink számára, hogy az ő szeretetét, vigasztalását, segítségét adjuk át. A cselekvő szeretethez kapcsolódóan többször is idézte Jézus szavait: „Éhes voltam, és ennem adtatok. Nem volt ruhám és felruháztatok. Idegen voltam, és befogadtatok… ”.

A mindennapokban kézzelfoghatóvá kell tennünk az Isten irgalmas szeretetét, figyelmeztetett az előadó. A szolgáló szeretet felébreszti a jövőbe vetett reményt, ami visszaadja az emberi jóságba vetett hitet, hangsúlyozta Árvai Ferenc. A motivációnk az Istennel való kapcsolatunkból származik és abból gyökerezik, ez ad nekünk erőt a megpróbáltatások idején, mondta.

Az előadó Pál apostol szeretetparancsának ma is érvényes útmutatása alapján az önkéntesség és a felebaráti szeretet fontosságára hívta fel a figyelmet. Prohászka Ottokárt idézve pedig arra figyelmeztetett, hogy mindegyik egyházközség Krisztus családja, s így gondja kell legyen arra, hogy „ne legyen abban a családban senki, aki éhezik, mialatt mások lakmároznak, senki, aki mezítelen, mialatt másnak fölös ruhája vagy lábbelije van”.

Az előadó a megfelelő kommunikáció fontosságára is figyelmeztetett, illetve szólt azokról lehetőségekről, amelyekkel a plébániai karitászok leghatékonyabban szolgálhatnak embertársaik segítésében.

A délután folyamán pedig az ifjúság szeretetszolgálatba bevonásának lehetőségeiről beszélt.

Szilvay Jerne nővér (Congregatio Jesu, közismert, régi nevén: angolkisasszonyok) az általa képviselt egyházmegye karitász központjának működéséről, illetve a plébániai karitász csoportok lehetőségeiről tartott ismertetőt.

A rendezvény a Harapkó Marianna vezette Beregszászi Szent Anna Karitász önkénteseinek jóvoltából agapéval, illetve közös imával, hálaadással zárult.

Kovács Erzsébet

karpatinfo.net
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó