Visszaviszik a szerelőcsarnokba a NASA holdrakétáját
2022. szeptember 26. 19:43

A Florida felé közeledő Ian hurrikán miatt visszaviszik a NASA holdrakétáját a szerelőcsarnokba, hogy ne sérüljön meg. Az űrrakéta valószínűleg novemberben indulhat útnak - számolt be róla a BBC hírportálja hétfőn.

A Mexikói-öböl felől érkező hurrikán az előrejelzések szerint csütörtökön ér partot Floridában, ahol az állam kormányzója, Ron DeSantis szükségállapotot hirdetett. A Kennedy Űrközpontnál erős szelet és heves esőzést jósoltak.
   
A vihar várhatóan nem tesz komoly kárt az űrrepülőtérben, de a NASA nem akarja megkockáztatni, hogy a sok milliárd dolláros Space Launch System (SLS) űrrakéta esetleg megsérüljön.
   
Miután az SLS-t visszaszállítják az űrrepülőtér szerelőcsarnokába (Vehicle Assembly Building), várhatóan már csak novemberben próbálják meg ismét az űrrakéta indítását.
   
Az SLS-t egy óriási vontatóval húzzák vissza a csarnokba, de a művelet nagyon lassú, úgyhogy legalább fél nap, mire az űrrakéta az épülethez ér.
   
A visszaszállítás várhatóan helyi idő szerint 23 órakor kezdődik.
   
A NASA Artemis-programjának célja, hogy 50 év után ismét űrhajóst juttassanak a Holdra. Az Artemis-I küldetésen az SLS nem visz magával legénységet, csak az Orion űrkapszulát szállítja el a Holdig, s azt megkerülve tér haza.
   
A következő, 2024-re tervezett misszióban már űrhajósok is lesznek a fedélzeten, és szintén megkerülik a Holdat.
   
Várhatóan 2025 végén az Artemis-III misszióval az asztronauták már le is szállnak a Hold felszínére.
 

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó