Párizs az ukrajnai háború elnyújtásán dolgozik
2022. szeptember 28. 21:55

Catherine Colonna francia külügyminiszter szerdán ígéretet tett arra, hogy Franciaország hosszú távon támogatja Ukrajnát Oroszországgal szemben.

Catherine Colonna appointed Minister for Europe and Foreign Affairs - News  in France

Colonna – newsinfrance.com

"Miközben Oroszország ismételten agresszív retorikát alkalmaz, és olyan látszólagos referendumokat szervez, amelyekkel saját magát teszi páriaállammá, és amikor megmagyarázhatatlan incidensek történnek a Balti-tengeren, a legkomolyabban kijelentem: hosszú távon megőrizzük elköteleződésünket (Ukrajna mellett)" - fogalmazott a francia diplomácia vezetője a dél-franciaországi Marseille kikötőjében, ahol részt vett egy humanitárius segéllyel teli teherszállító hajó elindításában Ukrajna irányába.
   
Az Északi Áramlat gázvezeték ismeretlen eredetű gázszivárgását érintő kérdésre Catherine Colonna elmondta: meg kell várni a folyamatban lévő vizsgálat eredményét a felelősök megnevezéséhez, "jóllehet bizonyos egyértelmű jelek arra utalnak, hogy nem balesetről van szó, és hogy szándékosan okozták a robbanásokat".
   
"Az Oroszország által Ukrajna ellen indított agresszió még messze nem ért véget, és az emberi tragédiák, a civil áldozatok, a háborús bűnök, a rombolások sajnos nem fognak eltűnni" - hívta fel a figyelmet a tárcavezető, mielőtt a több mint ezer tonnányi segélyt szállító hajó elindult.
   
Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta Franciaország több mint harminc konvojnyi segélyt juttatott el Ukrajnába, és "ismételten kifejezi támogatását" - hangsúlyozta a miniszter. "Számíthatnak a közös eltökéltségünkre abban, hogy folytatjuk kiállásunkat az ukrán lakosság mellett" - mondta a külügyminiszter.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó