A 200 éve született Lónyay Menyhértet idézték fel tudósok a Parlamentben
2022. szeptember 28. 22:26

Az Osztrák-Magyar Monarchia közös pénzügyminisztere volt két éven át, majd rögtön utána szintén két évig a Magyar Királyság miniszterelnöke. Hosszú évekig, 1884-ben bekövetkezett haláláig a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként szolgált. E kiváló férfiú a kétszáz éve Beregben született Lónyay Menyhért volt. Őt idézték fel tudományos konferencián a Parlament  Delegációs Termében szerdán. 

Lónyay Menyhért Albuminabzug.jpg

A Magyar Királyság IV. miniszterelnöke, Lónyay Menyhért – wikipedia

A Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár és az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága Pénzügyminiszterek a dualizmus korában címmel, Lónyay Menyhért gróf, magyar királyi és közös pénzügyminiszter, magyar királyi miniszterelnök születése 200. évfordulójának tiszteletére konferenciát rendezett. A rendezvény fővédnöke: Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes. A konferenciát Tállai András parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes nyitotta meg. Az eseményen ismert történészek tartottak előadást.

Marinovich Endre, a Veritas főigazgató-helyettese köszöntőjében a pénzügyi tudás akkori és mai nagy fontosságára hívta föl a figyelmet.

Tállai András többek közt azt emelte ki, hogy hazánk nehéz pénzügyi helyzetében az akkor is még fiatalnak számító Lónyay Menyhért hatalmas pénzügyi tudásával mentette meg a Kiegyezés után csak néhány esztendeje működő magyar kormány becsületét Európában.

Hermann Róbert történész, a Veritas kutatócsoport-vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Lónyay már 21 éves korában politikus – képviselő volt, s az akkori politikusi garnitúrában már ekkor kiemelkedő volt pénzügyi tudása.     

A konferencián fölidézték Ghyczy Kálmán egyéves pénzügyminiszteri tevékenységét: a kiváló szakember a politikai válság és a pénzügyi krízis kettős szorításában állt helyt, s megalapozta a sikeres munkát Lónyay Menyhértnek. Őt Szigeti István, a Miniszterelnökség vezető kormányfőtanácsosa mutatta be. 

Széll Kálmán – miként Lónyay – ugyancsak betöltötte a pénzügyminiszteri, majd a miniszterelnöki posztot, méghozzá eredményesen, noha nem voltak kezében – mint ő fogalmazott – „bűvszerek". Alakját Schwarczwölser Ádám, a Veritas tudományos főmunkatársa állította fénybe.  

A Monarchia valutareformját – az ezüst alapú pénz arany alapra helyezését, a korona bevezetését – Kárbin Ákos, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa Wekerle Sándor tevényeségének elemzésével mutatta be.

A pénzügyminiszterek a „nagypolitikát" is tudták befolyásolni informálisan: ezt mutatta be példákkal Ress Imre, az Eötvör Loránd Kutatási Hálózat nyugalmazott tudományos főmunkatársa. 

A pénzügyi gyakorlat tekintélyét új palota emelte: Új évszázad, új épület címmel Dubniczky Zsolt, a Veritas főkönyvtárosa taglalta a történetet.

Kovács Kálmán Árpád, a Veritas tudományos főmunkatársa a Tiszák árnyékában tevékenykedő, ellentmondásosan működő kiváló szakembert, Lukács Lászlót mutatta be.

A pénzügyminisztáriumnak különleges szerep jut a harci időszakban: A nagy háború magyar pénzügyminisztere, Teleszky János pályafutásán haladt végig Ligeti Dávid, a Veritas tudományos főmunkatársa. 

gondola
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó