A 200 éve született Lónyay Menyhértet idézték fel tudósok a Parlamentben
2022. szeptember 28. 22:26

Az Osztrák-Magyar Monarchia közös pénzügyminisztere volt két éven át, majd rögtön utána szintén két évig a Magyar Királyság miniszterelnöke. Hosszú évekig, 1884-ben bekövetkezett haláláig a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként szolgált. E kiváló férfiú a kétszáz éve Beregben született Lónyay Menyhért volt. Őt idézték fel tudományos konferencián a Parlament  Delegációs Termében szerdán. 

Lónyay Menyhért Albuminabzug.jpg

A Magyar Királyság IV. miniszterelnöke, Lónyay Menyhért – wikipedia

A Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár és az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága Pénzügyminiszterek a dualizmus korában címmel, Lónyay Menyhért gróf, magyar királyi és közös pénzügyminiszter, magyar királyi miniszterelnök születése 200. évfordulójának tiszteletére konferenciát rendezett. A rendezvény fővédnöke: Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnöke pedig Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes. A konferenciát Tállai András parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes nyitotta meg. Az eseményen ismert történészek tartottak előadást.

Marinovich Endre, a Veritas főigazgató-helyettese köszöntőjében a pénzügyi tudás akkori és mai nagy fontosságára hívta föl a figyelmet.

Tállai András többek közt azt emelte ki, hogy hazánk nehéz pénzügyi helyzetében az akkor is még fiatalnak számító Lónyay Menyhért hatalmas pénzügyi tudásával mentette meg a Kiegyezés után csak néhány esztendeje működő magyar kormány becsületét Európában.

Hermann Róbert történész, a Veritas kutatócsoport-vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Lónyay már 21 éves korában politikus – képviselő volt, s az akkori politikusi garnitúrában már ekkor kiemelkedő volt pénzügyi tudása.     

A konferencián fölidézték Ghyczy Kálmán egyéves pénzügyminiszteri tevékenységét: a kiváló szakember a politikai válság és a pénzügyi krízis kettős szorításában állt helyt, s megalapozta a sikeres munkát Lónyay Menyhértnek. Őt Szigeti István, a Miniszterelnökség vezető kormányfőtanácsosa mutatta be. 

Széll Kálmán – miként Lónyay – ugyancsak betöltötte a pénzügyminiszteri, majd a miniszterelnöki posztot, méghozzá eredményesen, noha nem voltak kezében – mint ő fogalmazott – „bűvszerek". Alakját Schwarczwölser Ádám, a Veritas tudományos főmunkatársa állította fénybe.  

A Monarchia valutareformját – az ezüst alapú pénz arany alapra helyezését, a korona bevezetését – Kárbin Ákos, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa Wekerle Sándor tevényeségének elemzésével mutatta be.

A pénzügyminiszterek a „nagypolitikát" is tudták befolyásolni informálisan: ezt mutatta be példákkal Ress Imre, az Eötvör Loránd Kutatási Hálózat nyugalmazott tudományos főmunkatársa. 

A pénzügyi gyakorlat tekintélyét új palota emelte: Új évszázad, új épület címmel Dubniczky Zsolt, a Veritas főkönyvtárosa taglalta a történetet.

Kovács Kálmán Árpád, a Veritas tudományos főmunkatársa a Tiszák árnyékában tevékenykedő, ellentmondásosan működő kiváló szakembert, Lukács Lászlót mutatta be.

A pénzügyminisztáriumnak különleges szerep jut a harci időszakban: A nagy háború magyar pénzügyminisztere, Teleszky János pályafutásán haladt végig Ligeti Dávid, a Veritas tudományos főmunkatársa. 

gondola
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó