Guterres veszélyes eszkalációt sejt
2022. szeptember 29. 23:23

Veszélyes eszkalációt jelentene és kockára tenné a béke kilátásait a térségben, amennyiben Oroszország megvalósítja a négy ukrán régió elcsatolására vonatkozó terveit - figyelmeztetett csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár New Yorkban.

"Semmilyen jogi erővel nem bírna és elítélésre lenne érdemes, ha döntés születne az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók elcsatolásáról" - húzta alá Guterres újságíróknak nyilatkozva.
   
Felhívta a figyelmet arra is, hogy ez a folyamat összeegyeztethetetlen "a nemzetközi jogi keretekkel". "Nincs keresnivalója a mai világunkban. Elfogadhatatlan" - emelte ki.
   
"Még jobban kockára tenné a béke kilátásait, ha Oroszország úgy döntene, hogy belevág ebbe" - mondta az ENSZ-főtitkár.
   
"Mindez csak el fogja húzni a globális gazdaságra, különösen a fejlődő államokra gyakorolt drámai hatásokat, és akadályozni fogja lehetőségeinket, hogy életmentő segélyeket szállíthassunk Ukrajna-szerte és azon túl is" - mondta az ENSZ vezető tisztségviselője.
 

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó