Jimmy Carter 98 éves
2022. október 2. 21:40

Minden idők legmagasabb életkort megélt korábbi amerikai elnöke, Jimmy Carter 98. születésnapját ünnepelte - közölte vasárnap a Carter Center szóvivője.

A volt elnök családjával, 95 éves felesége társaságában töltötte az évfordulót szombaton Georgia állambeli otthonában.
   
Jimmy Cartert 1976-ban választották az Egyesült Államok 39. elnökévé a demokrata párt színeiben, 1977 és 1981 között dolgozott a Fehér Házban. Egy elnöki ciklus után Ronald Reagan követte őt a Fehér Házban.
   
Mielőtt politikusi pályára lépett, földimogyoró-termesztéssel foglalkozott, előtte 1946 és 1953 között a haditengerészetnél szolgált, ahonnan hadnagyként szerelt le. 1962-ben választották Georgia állam szenátusának tagjává, 1971-től egy cikluson keresztül az állam kormányzója volt.
   
Jason Carter, az egykori elnök unokája, a Carter Center igazgatósági elnöke úgy nyilatkozott, hogy az ünnepelt jó erőben van, "igaz manapság már nehezebben veszi a mindennapokat", de egy programot ezen a hétvégén sem hagy ki, kedvenc baseball-csapata az Atlanta Braves mérkőzésének közvetítését nézi. Nagyapját egy őszinte keresztény emberként írta le, aki ezt életével és örökségével bizonyítja.
   
"Azzal a hittel tekint 98. születésnapjára, hogy az része Isten tervének vele", ennek tudata mindenki számára egy szép áldás, hogy békét talált és boldog mindabban, ami volt és ami felé tart - mondta.
   
Jimmy Carter elnöksége után intézetet alapított a demokrácia eszméjének népszerűsítésére, a Carter Center 40 éve működik Atlantában, Georgia állam fővárosában, a korábbi elnök az igazgatóságában 2020-ig volt tag. Az intézmény deklarált célja a béke, az emberi jogok és az egészség ügyének képviselete világszerte. Jimmy Carter munkáját 2002-ben Nobel-békedíjjal ismerték el.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó