Szobrászati kiállítás nyílt Kápolnáson
2022. október 2. 22:47

Két héten át csengtek a vésők Kápolnásfaluban, ahol nemzetközi szobrásztábort tartott a kárpátaljai Pro Arte Alapítvány. Az andezitből készült alkotásokból a templom előtti téren állítottak fel egy kiállítást, amelyet vasárnap délben nyitottak meg. A szobrok később egy keresztútnak és a kápolnásfalusi tereknek lesznek meghatározó elemei. Pál Emil 2022. október 02., 16:15 A többtonnás kőtömbök mozgatásához és megmunkálásához a művészeknek markológépekre is szükségük volt

Szobrászati kiállítás nyílt Kápolnáson, nemzetközi alkotók keze munkáját lehet megtekinteni

Képek: Beliczay László

Európa számos szegletéből érkeztek szobrászművészek, hogy a Hargita hatalmas andezittömbjeiből alkossanak maradandót. A művekből született kiállítást vasárnap 12 órakor nyitották meg a templom előtti téren. A 2013-ban létrejött Pro Arte Alapítvány azzal a céllal indult, hogy a művészek kultúrát vigyenek a vidéki településekre – ismertette Matl Péter M. S. mester-díjas kárpátaljai szobrászművész a közösség küldetését. Mint mondta, hálával tartozik a településnek a befogadásért, hiszen a jelenleg is dúló háború ellehetetlenítette, hogy hazai terepen alkossanak.

•  Fotó: Beliczay László

A kiállítás minden alkotónak mást sugallt: többek között láthatunk pipázó juhászt, egymás csőrébe kapaszkodó madarakat és a dobogó szív mozgását rögzítő sziklát is. A téren felsorakoztatott alkotásokat Major Sándor helyi plébános áldotta meg, a művészeket és munkásságukat Benedek László polgármester méltatta. A polgármester a szobrok hosszútávú elhelyezésével kapcsolatban elárulta, hogy egy kálváriát terveznek kiépíteni, az alkotások közül többnek is ott lesz a végső helye.

•  Fotó: Beliczay László

Néhány szobor pedig a község tereinek rendezésekor kerül a helyére, ott fog emléket állítani ennek a nemzetközi együttműködésnek. {K1} A kiállítás alkotásai a következők: Tamás Attila: Pulzus, Marmentini Rhea (Spanyolország): A csók, Bezpalko Viktor (Ukrajna): Julián, Balanyi Zoltán (Magyarország): Nap, Hold, Kereszt II., Matl Árpád: Angyal, Matl Péter: Az angyal születése, Zavaczki Walter: Angyal.

•  Fotó: Beliczay László

szekelyhon.ro
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó