Vizsgálódna a nemzetbiztonsági bizottság a "guruló dollárok" ügyében
2022. október 6. 19:42

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a következő hetekben "folyamatosan vizsgálja majd" a szolgálatok elemző-értékelő munkájában felmerülő tényeket a baloldali pártok amerikai kampányfinanszírozásával kapcsolatban - értesült a Magyar Nemzet.

A napilap online felületén csütörtökön megjelent, Titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a nemzetbiztonsági bizottság a guruló dollárok ügyében címet viselő cikkben a parlamenti testület aznapi, zárt üléséről írtak.
   
"A jogellenes külföldi beavatkozási kísérlet nagy vitát váltott ki a bizottság tagjai között, hiszen a példátlan ügy Magyarország szuverenitását súlyosan sérti" - emelték ki.
   
Kifejtették: Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi közös miniszterelnök-jelöltje maga ismerte el, hogy júniusban, vagyis jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az általa alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az Egyesült Államokból. Márki-Zay Péter szerint ennek a támogatásnak a segítségével tudták kifizetni "a kampány utolsó számláit" - emlékeztettek.
   
Megjegyezték: a támogatás egy összegben érkezett a mozgalomhoz az Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól, amelytől korábban is kaptak már "három-négy nagyobb tételt". Az Action for Democracy egy, az Egyesült Államokban 2022 év elején alapított ngo, elnök-igazgatója Karácsony Gergely főpolgármester nemrég leköszönt városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója volt.
   
A Magyar Nemzet szerint Márki-Zay Péter eközben nyilvánosságra hozta mozgalmának teljes elszámolását a beérkezett adományokról, és ebből kiderült, hogy nyolc, összesen 1,86 milliárd forintnak megfelelő dolláros "makroadomány" duzzasztotta az MMM számláját. Mindez azért is aggályos, mert a magyar pártfinanszírozási törvény kifejezetten tiltja hazai politikai pártok támogatását külföldi forrásokból - írta a lap.
   
Felidézték azt is, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szeptember 22-én jelentette be azt a kezdeményezést, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tekintse át a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának ügyét.
   
Kocsis Máté akkor azt mondta, az elmúlt harminc évben nem volt példa arra, amit a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter "óvatlanul vagy szándékosan" tett, és teljesen nyilvánvalóan beismerte a közvélemény előtt, hogy a kampányához több milliárd forint támogatás érkezett külföldről - olvasható a lapban.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó