Két orosz állampolgár egy alaszkai szigetre menekült a katonai szolgálat elől
2022. október 6. 21:11

Két orosz állampolgár egy alaszkai szigetre menekült a kötelező katonai szolgálat elől, és menedéket kért az Egyesült Államoktól - közölte csütörtökön Lisa Murkowski amerikai szenátor hivatala.

Karina Borger, az alaszkai szenátor szóvivője e-mailen továbbított közleményében tudatta, hogy Murkowski hivatala kapcsolatban áll az ügyben az amerikai parti őrséggel, valamint a vám- és határőrséggel. "Az orosz állampolgárok arról számoltak be, hogy Oroszország keleti partvidékének egyik településéről menekültek el a kötelező katonai szolgálat elől" - olvasható a közleményben.
   
A republikánus Murkowski és alaszkai szenátortársa, Dan Sullivan szerint a két férfi a 600 lakosú Gambell település közelében érte el a St. Lawrence szigetet hajón. Sullivan közölte, hogy kedden reggel értesítették őt a történtekről.
   
Gambell 58 kilométerre van a szibériai Csukotka-félszigettől.
   
Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én rendelt el az ukrajnai háború miatt részleges mozgósítást, amely a hivatalos kommunikáció szerint 300 ezer tartalékos, lehetőleg harci tapasztalatokkal rendelkező embert érint.
 

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó