Megszavazta az "LMBT-propaganda" kitiltását a médiából az orosz alsóház
2022. november 24. 15:50

Egyhangúlag megszavazott az orosz parlament alsóháza csütörtökön egy törvénycsomagot, amely mind a fiatalkorúak, mind a felnőttek körében megtiltja az LMBT, a pedofília és a nemi átalakítás "propagandáját" Oroszországban.

A harmadik olvasatban elfogadott szabályozás a reklámokra, a könyvekre, a filmekre és az audiovizuális szolgáltatásokra vonatkozik. A törvények hatályba lépését követően tilos lesz olyan filmeket bemutatni, amelyek a "nem hagyományos" szexuális kapcsolatokat és preferenciákat, valamint a nemi átalakítást népszerűsítik.
Emellett tilos lesz ilyen tartalmú árukat forgalmazni, beleértve a külföldi eredetűeket is. A törvény megsértése súlyos pénzbírsággal jár majd.
   
A magánszemélyeknek például 400 ezer rubelig (2,6 millió forint) , a jogi személyeknek pedig ötmillió rubelig (32,7 millió forint) terjedő büntetést kell majd fizetniük az "LMBT-propagandáért". A külföldiek 15 napos adminisztratív letartóztatásra vagy kitoloncolásra is ítélhetők.
   
A pedofília propagálásáért való felelősségre vonás magánszemélyek esetében 800 ezer rubelig (5,2 millió forint), szervezetek esetében pedig tízmillió rubelig (66 millió forint) terjedő pénzbírság lesz. A külföldi állampolgárok ezért is kiutasíthatók lesznek Oroszországból.
   
Ha "nem hagyományos" szexuális kapcsolatokról és preferenciákról fiatalkorúak körében terjesztenek információt, illetve ha az a nemváltoztatás szándékát keltheti bennük, a magánszemélyek 200 ezer rubelig (1,3 millió forint), a jogi személyek pedig 4 millió rubelig (26 millió forint) terjedő büntetéssel sújthatók.
   
A szigorítások betartásának felügyeletére az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyeletet (Roszkomnadzor) jogosították fel.
   
"Tilos népszerűsíteni a nem hagyományos szexuális kapcsolatokat. A döntés megvédi gyermekeinket, hazánk jövőjét az Egyesült Államok és az európai államok által terjesztett sötétségtől. Nekünk saját hagyományaink és értékeink vannak. Önök támogatták ezeket a törvényeket. Köszönöm!" - hangoztatta a módosítások egyik társszerzője, Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma (parlamenti alsóház) elnöke.
   
Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban, az előkészítés szakaszában elítélte az "LMBT-propaganda" betiltását célzó törvénytervezetet. A szigorítások egy másik társszerzője, Alekszandr Hinstejn kormánypárti képviselő az új szabályozást Blinkennek adott válasznak nevezte.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó