Ma szobrot állítani vagy szobrot dönteni hitvallás
2022. november 27. 17:40

Ma szobrot állítani vagy szobrot dönteni hitvallás; a szoborállítás egy közösség és egy kultúra megtestesült életjele, míg a szobordöntés a rombolást hirdeti - jelentette ki vasárnap Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Beregszentmiklósi Szoborpark Alkotóház épületének átadásán.

"A rombolás lehet indokolt, ahogy 1956-ban a Sztálin szobor ledöntése volt, de lehet provokáció is, ahogy ez Munkácson történt közel egy hónapja" - utalt a munkácsi turul szobor eltávolítására a politikus.
   
Szilágyi szerint a most átadott alkotóház kettős szerepet tölt be: gyűjti a magyarság életjelét hordozó szobrokat, továbbá teret kínál annak, hogy mindenféle alkotásban utat találjon magának a kortárs kultúra művészi igényű ága.
   
"Az itt született alkotások segíteni fogják, hogy a helyi magyarság egyetemes érvénnyel örökítse meg értékítéletét és üzenetét a jelennek és az utókornak" - hangoztatta a helyettes államtitkár.
   
Nagyon fontos ennek a kultúrának az éltetése olyan időben, amikor sok szempontból beszűkülnek a lehetőségek - mondta a politikus. "Ilyen időkben a kultúra a magyarság mentsvára" - szögezte le Szilágyi Péter, aki Roger Scruton brit filozófust idézve arról beszélt, hogy a kultúra olyan szerzemény, amely megnyitja az elmét, a szívet és az érzékeket egy szellemi és művészi örökségre, a kultúra képes új távlatokat nyitni nekünk, egy maradandóbb és tisztább világba.
   
"Ez a kultúra az, ami meghatározza és megőrzi a közös életvitelünket, megőrzi hagyományainkat, nyelvünket és nemzetünket. Mi magunk vagyunk ennek a kultúrának a letéteményesei" - nyomatékosította a helyettes államtitkár.
   
A politikus úgy vélte, hogy bárhol is élnek a magyarok a világban, a kulturális kincseink közösek, és az elmúlt 10-12 év nemzetpolitikai irányváltása is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben minden válságból megerősödve jöttünk ki.
   
Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Szilágyi Péter leszögezte: minden magyar számára kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen. Mint fogalmazott: fontos, hogy a szomszédunkban békességben élhessen mindenki.
   
"Érdekeltek vagyunk abban, hogy Ukrajna szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyar kisebbség is biztonságban és nyugalomban élhet szülőföldjén" - foglalt állást a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, s leszögezte: Magyarország a lehetőségeihez mérten segíti Ukrajnát és ezért az ukrajnai oktatási és nyelvi jogszűkítések kérdéseit ideiglenesen "zárójelbe tettük".
   
Szilágyi Péter hozzátette, hogy bízik abban, hogy Ukrajna az előkészületben lévő új nemzeti kisebbségekről szóló törvényben helyreállítja a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbség korábban meglévő oktatási és nyelvi jogait, és figyelmet fordít a történelmi emlékművek kölcsönös tiszteletére és megőrzésére.
   
"Mindent megteszünk azért, hogy a kárpátaljai magyar szervezetek működését ebben a háborús helyzetben is biztosítani tudjuk" - emelte ki a helyettes államtitkár, külön kiemelve a Pro-Arte Munkács szervezetet, amely 2014 óta tesz azért, hogy a kárpátaljai magyarság megmaradjon a szülőföldjén.
   
Szilágyi Péter emlékeztetett, hogy Magyarország történetének eddigi legnagyobb humanitárius segélyakcióját indította meg a Kárpátalján maradt honfitársaink és az ukrajnai menekültek megsegítésére.
   
"Példaértékű az az összefogás, amely a határ mindkét oldalán megnyilvánul a bajbajutottak és menekültek megsegítése érdekében" - mutatott rá Szilágyi Péter. Ukrajna ezekben a vészterhes időkben is megtapasztalhatja a magyar nép önzetlen segítségnyújtását - tette hozzá a politikus, kifejezve egyúttal reményét, hogy ez lehet a kölcsönös bizalom alapja a jövőre nézve is.
 

MTI
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnöknél
  Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.
 • Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás
  Töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító 2022. évi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Összesen 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. A keleti országok továbbra is fontos szerepet játszanak többek között Dél-Koreának köszönhetően, amely 2019 és 2021 után harmadik alkalommal volt a legnagyobb befektető a beruházási volumen alapján. Az ágazatok közül a járműipar, az elektronika és az élelmiszeripar megőrizte domináns helyét. Mintegy 20 projekt és több ezer új munkahely jöhet létre ugyanakkor magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetések keretében, ami Magyarország azon erőfeszítését is jelzi, hogy a jövőben a tudásintenzív fejlesztések kerüljenek fókuszba.
 • A korrupt EU Tiranából nézve (is) nevetséges
  Teljesen nevetséges szituációt okozott a brüsszeli korrupciós botrány. A jó példaként tündökölni akaró EU-központ hemyzseg a megvesztegetett politikusoktól.
MTI Hírfelhasználó