Az amerikai demokraták teljesen átalakítják az elnökjelölési folyamatot
2022. december 3. 00:02

Az amerikai elnök a 2024-es demokrata párti elnökjelölti előválasztások menetrendjének teljes átalakítására kérte a Demokrata Nemzeti Bizottságot - erősítették meg pénteken a Washington Post értesülését a párt tisztségviselői.

Joe Biden elvárásait egy csütörtök esti találkozón hozták a párt vezető testületének szabályalkotó bizottsága tudomására. A testület a hétvégén véglegesítheti az elnökjelölési folyamat naptárát, amelyben az elnök véleménye komoly súllyal szerepel.
   
A javaslat szerint Iowa állam elveszítené 1972 óta élvezett elsőségét, az úgynevezett "első a nemzeten belül" státuszt. Helyette Dél-Karolinában tartanák az első elnökjelölti előválasztást 2024. február 6-án, amelyet egy héttel később Nevada és New Hampshire, majd megint egy hét elteltével Georgia, és ezután Michigan állam követne. Georgia és Michigan állam most kerülne be azon államok közé, amelyek először mondhatnak véleményt demokrata elnökjelölt személyéről.
   
Az államok sorrendjének abban van jelentősége az elnökjelöltségért folyó versenyben, hogy az eredmények befolyásolhatják a többi állam szavazóinak magatartását.
   
Joe Biden hivatalban lévő elnök már jelezte "erős szándékát", hogy újrainduljon az elnöki pozícióért, de ezt hivatalosan még nem erősítette meg.

MTI
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó