Varga Mihály: zsaroló pozícióba szeretne kerülni az Európai Bizottság
2022. december 5. 12:55

A pénzügyminiszter egy interjúban arról beszélt, hogy a Brüsszel szeretné összekötni az uniós kifizetéseket az ukrán közös hitelfelvétellel. A kormány nem kapcsolja össze az uniós helyreállítási programot az Ukrajnának szánt közös uniós hitelfelvétellel - szögezte le Varga Mihály pénzügyminiszter a HírTv Bayer show című műsorának vendégeként.

Arra a felvetésre, hogy a csak most jóváhagyott helyreállítási terv és pénz mögött is közös uniós hitel volt, és azt a magyar kormány már akkor is ellenezte, Varga Mihályazt mopndta: Magyarországnak rossz tapasztalata van az ilyen hitelfelvétellel. Ráadásul szerinte a hitelhez terv is kell, és bár Ukrajna most bajban van és Magyarország szerint is segíteni kell - és ezt tette eddig is a kormány, jegyezte meg a pénzügyminiszter -, ám Ukrajna részéről nincs terv ezen pénz felhasználására.

"Ha Ukrajnának pusztán finanszírozási gondjai vannak, akkor kétoldalú megállapodásokkal járuljunk hozzá ezek megoldásához. Magyarország el tudja különíteni a költségvetéséből a mintegy 75 milliárd forintnak megfelelő eurót, ami a rá eső rész a közös hitelből, de elvár bizonyos garanciákat, hogy ezt jól használják fel. Ugyanakkor ezt nem kapcsoljuk össze más kifizetésre váró programokkal. Nincs köze szerintünk a partnerségi megállapodásnak, a helyreállítási programnak az ukrán támogatáshoz. Ez csak az ő fejükben van összekötve, mert zsarolási pozícióba szeretne kerülni az Európai Bizottság, összekötve ezekkel a támogatásokat.

"Ukrán kérdésben mi azt javasoljuk, hogy minden ország a rá eső részt tárgyalja le és biztosítsa a rá eső összeget" - nyilatkozta a pénzügyminiszter. Kérdezték még az EU-s szanciókról is. Válaszul megjegyezte, hogy Belgium és Hollandia például növelte a kereskedelmi forgalmát Oroszországgal, amit álságosnak tart. "Éljenek a szankciók!" - reagált arra, hogy Bayer Zsolt megemlítette: az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) Európába irányuló importja 40 százalékkal, Belgiumé pedig a kétszeresére nőtt. Varga Mihály véleménye szerint a nyolcadik csomag után meg kell vizsgálni, hogy a szankciók élérték-e a céljukat. A magyar kormány szerint nem - tette hozzá.

Azt nem tudta megmondani, hogy a háború mikor ér véget, de úgy véli, néhány hónapon belül nem lesz vége. Akkor lehet közelebb jutni a végéhez, ha meg tudják győzni az uniós országokat és Brüsszelt, hogy a diplomácia homlokterébe a béketörekvéseket állítsák.

MTI
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó