Az emberkereskedelem lehetséges áldozatait azonosították Európa-szerte
2022. december 6. 17:46

Az emberkereskedelemnek különösen kitett 910 embert azonosítottak Európa-szerte, valamint 636 elkövetőt állítottak elő, akiket emberkereskedéssel és csempészettel gyanúsítanak - közölte az Europol, az Európai Unió (EU) hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete kedden.

Fájl:Europol logo.svg – Wikipédia

wikipedia

Az EU-s szervezet tájékoztatása szerint az október végén tartott, egész Európára kiterjedő, fegyver- és kábítószer-kereskedelem, valamint migráns- és embercsempészet felderítését célzó művelet során akció során a nemzeti hatóságok az emberkereskedelem mellett a szexuális kizsákmányolás és a koldulásra kényszerítés eseteit is azonosították.

A határátkelőhelyeken, busz- és vasútállomásokon, nyilvánosházakban, masszázsszalonokban, menekült családoknak fenntartott menedékszállásokon, a családon belüli erőszak áldozatainak fenntartott menedékhelyeken, valamint kórházakban végzett nyomozások során az emberkereskedelem 910 lehetséges áldozatát és 115 feltételezett emberkereskedőt azonosítottak.
   
A hétnapos akció idején 2476 illegális határátlépést jegyeztek fel, 106 lőfegyvert, fél tonna kábítószert, főként heroint és kannabiszt, elektronikus eszközöket és mintegy 1,7 millió euró (forint) készpénzt foglaltak le. Az akció 636 gyanúsított előállításához vezetetett, továbbá lehetővé tette 335 új vizsgálat indítását - írta az Europol.
   
Az uniós szervezet egyes eseteket kiemelve közölte: Horvátországban a hatóságok gyerekek szexuális kizsákmányolásának gyanújával egy embert előállítottak, aki internetes közösségi oldalakon keresztül csábította el főként kiskorú áldozatait. A horvát hatóságok 16 - köztük 14 kiskorú - áldozatot azonosítottak.
   
Az Egyesült Királyságban a gyerekek szexuális kizsákmányolásának felderítésekor azonosított áldozatok mintegy 20 százaléka volt kiskorú - írta közleményében az Europol.

MTI
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnöknél
  Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.
 • Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás
  Töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító 2022. évi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Összesen 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. A keleti országok továbbra is fontos szerepet játszanak többek között Dél-Koreának köszönhetően, amely 2019 és 2021 után harmadik alkalommal volt a legnagyobb befektető a beruházási volumen alapján. Az ágazatok közül a járműipar, az elektronika és az élelmiszeripar megőrizte domináns helyét. Mintegy 20 projekt és több ezer új munkahely jöhet létre ugyanakkor magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetések keretében, ami Magyarország azon erőfeszítését is jelzi, hogy a jövőben a tudásintenzív fejlesztések kerüljenek fókuszba.
 • A korrupt EU Tiranából nézve (is) nevetséges
  Teljesen nevetséges szituációt okozott a brüsszeli korrupciós botrány. A jó példaként tündökölni akaró EU-központ hemyzseg a megvesztegetett politikusoktól.
MTI Hírfelhasználó