Bukarest: újabb parlamenti „nacionalista tömeghőzöngés”
2022. december 8. 22:40

A nemzetközi közvéleményt tájékoztatja a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat, hogy „nacionalista tömeghőzöngés” alakult ki a román parlamentben Csoma Botond RMDSZ-es képviselő az etnikumok közötti együttélésről szóló beszéde miatt.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat rendszeresen megjelenő angol nyelvű hírlevelében most arról számolnak be, hogy 1918-ban az addig Magyar Királyság részét képező Erdély Románia része lett, ezért az erdélyi magyarság számára december elseje egy kényes téma.

Felidézik, hogy Csoma Botond a december elsejei román nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen kihangsúlyozta, hogy az RMDSZ megérti december elseje jelentőségét a román nép számára.

De emlékeztetett arra, hogy a Nagy Egyesülés előtt több nemzet élt ebben az országban, azaz nem csak román, hanem magyar, szász és zsidó is, és az erdélyi magyarok számára ez a dátum egy bizonytalanságokkal teli korszak kezdetét jelentette.

Csoma Botond beszéde közben a december elseje tiszteletére tartott ünnepi parlamenti ülésről George Simion pártelnök. A felszólalás a román politikusok körében nacionalista felháborodást váltott ki és már az ünnepi beszéd közben kitört a lázadás az ülésteremben. Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök provokációnak minősítette Csoma Botond felszólalását, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről Adrian Cozma Szatmár megyei képviselő szerint újra kellene gondolni a kormány összetételét, az RMDSZ-nek nincs mit keresnie a kormányban.

Nem számított ilyen mérvű vehemens kirohanásra Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, aki úgy gondolja, a december elseje tiszteletére tartott ünnepi parlamenti ülésen mondott beszédével nem sértett meg senkit.

„Korábban sokszor láttam azt, hogy a magyarság politikai céljai, nevezetesen az autonómia tabutémának számítanak a román közéletben és a román parlamentben, de azt elképesztőnek és nagyon aggasztónak tartom, hogy az a mondat, miszerint Erdélyben éltek és élnek más nemzetiségek is, ilyen méretű tömeghisztériát váltson ki. Ez egy nagyon aggasztó folyamat, ami azt mutatja, hogy Európában a kisebbségek önkifejezése joga súlyosan csorbul és ez kimondottan aggodalomra ad okot a jövőre nézve – fejtette ki Benkő Erika, a jogvédelmi szervezet vezetője, aki korábban maga is a román parlament tagja volt az RMDSZ képviselőjeként.

Bíró Blanka 

szekelyhon.ro
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó