Újabb szankciók elfogadását kéri Litvánia az Európai Uniótól
2023. március 27. 15:03

Litvánia újabb szankciók elfogadását kéri az Európai Uniótól azután, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket telepítene Fehéroroszországba. A litvánok kiterjesztenék a büntetőintézkedéseket a Roszatomra is. Számítani lehet arra, hogy újabb szankciók jönnek, hiszen erről a múlt héten egyetértés született az uniós csúcson is. Bár leginkább arra koncentráltak a vezetők, hogy bezárják a kiskapukat azok előtt, akik a korábbi szankciókat valamilyen módon megkerülték – számolt be róla Baraczka Eszter a Közmédia központ Brüsszel tudósítója.

Hozzátette: Újabb büntetőintézkedéseket léptetnének életbe Fehéroroszország ellen, és szó van az oroszok elleni 11. szankciós csomagról is. Hivatalos javaslat egyelőre nem került napvilágra, de vannak információk arról, hogy Lengyelország és a balti államok azt szeretnék, hogy a Roszatom is kerüljön fel a szankciós listára. A litvánok a kiszivárgott információk szerint ahhoz ragaszkodnának, hogy a Roszatom igazgatósági tagjait is szankcionálják, és emellett nem tennék lehetővé új szerződések megkötését a vállalattal, de a már megkezdett projekteket be lehetne fejezni – ez vonatkozna például Bulgáriára és a magyarországi Paks II-re is.

Vagyis ha életbe is léptetnének szankciókat az orosz nukleáris ágazat ellen, Magyarország akkor is nagy valószínűséggel mentességet kapna ez alól. Baraczka Eszter arról is beszélt, hogy a szankciók elfogadásához konszenzus kell, és van néhány tagállam, mely ezt soha nem fogja megszavazni. Ott van például Franciaország, amelynek nukleáris ágazatáról a Greenpeace egy jelentésben azt írta, hogy teljes mértékben Oroszország befolyása alatt áll. Az unió második legnagyobb tagállamának tehát nem fűződik érdeke ahhoz, hogy az EU szankcionálja az orosz nukleáris szektort.

Ráadásul a francia nemzetgyűlés a múlt héten törölte el azt a törvényt, amely előírta, hogy az atomenergia mindössze 50 százalékot teheti ki a francia energiamixben. Nem mellesleg Franciaország épp hat új atomerőmű építését tervezi – mutatott rá a tudósító.

MTI
Címkék:
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Számháborúzó ütközetek Kijev és Moszkva között
    Nagyotmondás helyett most kicsitmondásról beszélhetünk: semmi értelme nem volt Zelenszkij hazugságának. Leglelkesebb hívei sem vették komolyan, amit mondott. Akkor miért mondhatta?
  • Nagypéntek
    A megbocsátás, a megtérés, a Krisztushoz fordulás napja ez. Jézus, aki meghalt az emberekért, "meghív minket, hogy leborulva előtte megvalljuk, ő az egyedüli Megváltó és ezzel elismerjük, hogy rászorulunk segítségére".
  • Várjárás mint húsvéti élmény
    Seregben tündöklő és fénylő frissesség – írta a költő a végek dicséretekor. Ez a hangulat pezsdíti föl a várjáró magyarokat. Eleink hősiesen védték az országot, e harc helyszíneinek fölkeresésére a húsvét jó alkalmat kínál.
  • Lavrov már békülne
    A miniszter felhívta a figyelmet arra: a Nyugat "gyanúsan aktívan bizonygatja", hogy a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást az Iszlám Állam terrorszervezet követte el, és senki más nem gyanúsítható, főleg Ukrajna nem.
MTI Hírfelhasználó