Hankiss: Gyurcsány feszült és szorongó személyiség
2006. szeptember 26. 17:31
Hankiss Elemér szerint Gyurcsány feszült és szorongó személyiség, és ezt próbálja kompenzálni hiperaktivitással és hiperhatározottsággal. Görcsösen kapaszkodik azokba a gondolataiba-döntéseibe, amelyeket már egyszer elgondolt, elhatározott. Nem meri elengedni ezeket a kapaszkodókat, nehezen tűri mások véleményét, igazi párbeszédre képtelen, rugalmatlan, tűzön-vízen keresztülviszi döntéseit.

Ha jó a döntés, jó a terv és sima a terep, akkor jó és hasznos az ilyen határozottság. De ha a döntés sántít, rossz irányba futtatja a folyamatokat, és a terep kiszámíthatatlanul veszélyes - könnyen szakadékba futhat a szekér. S ez a szekér esetünkben az ország.

Hankiss véleménye szerint Gyurcsány a késő nyolcvanas, kora kilencvenes évek zűrzavaros, norma nélküli, vadnyugati világában felnőtt fiatalember lehet, hogy miniszterelnökként is azt gondolta, hogy a siker mindennél fontosabb, és mindent igazol. Kíméletlenül, mindenféle morális aggály nélkül kell törni a sikerre -, ez utólag erkölcsileg is szentesíthet mindent.

E stratégiáról az elmúlt napokban kiderült, mennyire kártékony és társadalmilag milyen romboló - írja elemzésében a neves szociológus. Mert jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a magyar társadalomnak immár a többsége elveszítette a bizalmát a hazai demokratikus rendben, az ország választott vezetőiben, és sokan abban is, hogy a jelenlegi válságból demokratikus/parlamenti eszközökkel ki lehet lábalni.

A társadalomnak minden békés és alkotmányos eszközzel arra kell késztetnie a politikai osztályt, hogy leüljön a tárgyalóasztalhoz, végigelemezze az ország problémáit, és valamiféle konszenzust alakítson ki a teendőkkel kapcsolatban. Építenie kell saját hálózatait, amelyek fontos szerepet játszhatnak a hatalom ellenőrzésében, a társadalmi igazságtalanságok csökkentésében, a szolidaritás erősítésében - áll a Magyar Hírlap szeptember 25-i számában megjelent elemzésben.

Magyar Hírlap nyomán
Címkék:
MTI Hírfelhasználó