Gm szúnyogok a malária ellen
2006. december 16. 18:00
Genetikailag módosított szúnyogokat vetnének be a malária elleni harcban amerikai tudósok. A baltimore-i John Hopkins Maláriakutató Intézet szakértői genetikailag módosítanák az úgynevezett Anopheles szúnyogot, amelynek nőstényei terjesztik az általuk hordozott kórokozók révén a halálos betegséget.

A világon népbetegségnek számító, főleg a trópusi vidékeken előforduló maláriában évente 350-500 millió ember betegszik meg, a halálos kimenetelűek száma meghaladja az egymilliót. A tudósok és a szakértők a világon eddig a legkülönfélébb módszerekkel kísérelték meg felvenni a harcot a maláriával az újabb és újabb gyógyszerek, illetve a végső vakcina megtalálásától kezdve a szúnyoghálók alkalmazásán keresztül a sokféle rovarirtó szer használatáig.

A baltimore-i tudósok olyan szúnyogot akarnak "előállítani", amelyik nem képes a betegséget kiváltó paraziták terjesztésére. A kutatásokat vezető George Dimopoulos elmondta: az az elképzelésük, hogy a genetikailag módosított rovarok keverednének a természetes "Anopheles gambiae" szúnyog populációval, és a rezisztens (mutáns) gének továbbadódnának az utód generációkra. A tudósok már évekkel ezelőtt feltárták a veszélyes moszkitó teljes genetikai állományát. Baltimore-ban azzal kísérleteznek, hogy az 1500 gén közül módosítják a malária kórokozóinak terjesztéséért közvetlenül felelős 10 gént.

George Dimopoulos kifejtette, ezenkívül olyan irtószerrel is kísérleteznek, amely nem öli meg a szúnyogokat csak a bennük hordozott kórokozót. Az is elképzeléseik között szerepel, hogy valamilyen szerrel olyan immunreakciót váltanának ki az élősködő rovarokban, amely a betegséget okozó parazita pusztulásához vezetne.

greenfo.hu
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó