Gm szúnyogok a malária ellen
2006. december 16. 18:00
Genetikailag módosított szúnyogokat vetnének be a malária elleni harcban amerikai tudósok. A baltimore-i John Hopkins Maláriakutató Intézet szakértői genetikailag módosítanák az úgynevezett Anopheles szúnyogot, amelynek nőstényei terjesztik az általuk hordozott kórokozók révén a halálos betegséget.

A világon népbetegségnek számító, főleg a trópusi vidékeken előforduló maláriában évente 350-500 millió ember betegszik meg, a halálos kimenetelűek száma meghaladja az egymilliót. A tudósok és a szakértők a világon eddig a legkülönfélébb módszerekkel kísérelték meg felvenni a harcot a maláriával az újabb és újabb gyógyszerek, illetve a végső vakcina megtalálásától kezdve a szúnyoghálók alkalmazásán keresztül a sokféle rovarirtó szer használatáig.

A baltimore-i tudósok olyan szúnyogot akarnak "előállítani", amelyik nem képes a betegséget kiváltó paraziták terjesztésére. A kutatásokat vezető George Dimopoulos elmondta: az az elképzelésük, hogy a genetikailag módosított rovarok keverednének a természetes "Anopheles gambiae" szúnyog populációval, és a rezisztens (mutáns) gének továbbadódnának az utód generációkra. A tudósok már évekkel ezelőtt feltárták a veszélyes moszkitó teljes genetikai állományát. Baltimore-ban azzal kísérleteznek, hogy az 1500 gén közül módosítják a malária kórokozóinak terjesztéséért közvetlenül felelős 10 gént.

George Dimopoulos kifejtette, ezenkívül olyan irtószerrel is kísérleteznek, amely nem öli meg a szúnyogokat csak a bennük hordozott kórokozót. Az is elképzeléseik között szerepel, hogy valamilyen szerrel olyan immunreakciót váltanának ki az élősködő rovarokban, amely a betegséget okozó parazita pusztulásához vezetne.

greenfo.hu
  • Baljós, ha a baloldal kerül hatalomra
    Mi folyik az Európai Parlamentben: annyi féle jobboldali csoportosulás és szövetség van, de nincs köztük egység és feltehetően lesznek még szakadások. Ez szomorú, mert bár a számok tükrében a jobboldalnak jelentős ereje van az intézményben, egyébként megoldható apróbb véleménykülönbségek miatt mégis a gyakorlatban kisebbségben, ellenzékben van.
  • Bayer Zsolt: Karácsony a barlangban - Kgeri példáltan tahósága
    Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok – ezzel jellemezte a különbséget önmaga és a miniszterelnök között.
  • Orbán: fel kell gyorsítani a vakcinák beszerzését
    Ideológiai szempontokat félretéve fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinák beszerzését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a portugáliai Portóban pénteken, az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján.
MTI Hírfelhasználó