Elhunyt Palánkay Klára
2007. január 24. 11:52

Elhunyt Palánkay Klára operaénekes; a Magyar Állami Operaház örökös tagját 85 éves korában, szerdán hajnalban érte a halál.

A Bartók-Pásztory-díjas, érdemes művészt a Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek. Palánkay Klára 1921. június 3-án született Budapesten. 1938-44 között a Zeneművészeti Főiskolán, Rómában végezte tanulmányait. A művész 1944-1970 között az operaház magánénekese, 1990-től az intézmény örökös tagja volt.

Az operaénekes volt Bartók: A kékszakállú herceg vára című művének leghíresebb Juditja, Székely Mihállyal együtt ő indította el a darabot a világhír felé. Pályafutása során a Magyar Állami Operaház legfoglalkoztatottabb mezzójaként számos szerepet énekelt.

Főbb szerepei közé tartozott Amneris (Aida), Eboli (Don Carlos), Ulrica (Az álarcosbál), Magdalena (Rigoletto), Vénusz (Tannhauser), Carmen, Delila (Sámson és Delila), Marina (Borisz Godunov), Mária Lujza (Háry János), Gertrudis (Bank bán), Sába királynője.

Palánkay Klárát 1964-ben érdemes művész elismeréssel, 1982-ben Bartók Béla-emlékéremmel, 1999-ben Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

MTI nyomán
Címkék:
  • Az amerikai recept nem másolható
    Szakítanunk kell azzal széles körben elterjedt nézettel, amely szerint az alapító atyák, az unió létrehozói alulról építkező, a nemzetek szuverenitására épülő, konföderatív európai közösség létrehozásában gondolkodtak. Ez az állítás nem állja meg a helyét, sőt inkább az ellenkezője az igaz.
  • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
    Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
  • A szélsőség "úgynevezett magyar értékekről" nyerített
    Nincsenek magyar értékek, a magyar etnikum semmivel sem járult hozzá a kontinens gazdagításához az elmúlt ezeregyszáz évben.
MTI Hírfelhasználó